Så många vill ha en mobilfri semester

Fler män än kvinnor vill använda sociala medier utomlands

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
Att ha en mobilfri semester blir allt mer populärt.
Foto: Image Source / Image Source
Att ha en mobilfri semester blir allt mer populärt.

Var sjunde svensk kan tänka sig att åka på en mobilfri semester. Att ha en digital detox blir allt mer trendigt, även om många gärna vill behålla vissa av mobilens funktioner, enligt en undersökning från Ticket.

– Fler och fler svenskar är medvetna om hur mycket tid och uppmärksamhet som våra mobiler stjäl, säger Katarina Daniels vid Ticket.

Känner du att mobilen kan ta över under semestern? Att du gärna kollar mejl eller sociala medier istället för den där otroliga solnedgången framför dig? Då kanske en digital detox är någonting för dig.

– Jag tror absolut att detta är en ökande trend. Allt fler blir medvetna om vikten av att stänga av pushnotiser, och avstår från sociala medier under semestern. Jag tror också att många funderar på att helt logga ut under en semesterresa, bara för att kunna fokusera på avkopplingen totalt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig vid Ticket.

Var sjunde svensk, 14 procent, uppger att de kan tänka sig att ha en helt mobilfri semester under det kommande året, enligt Tickets senaste sifoundersökning. Störst är intresset hos personer mellan 30 och 44 år, där 18 procent kan tänka sig att lägga undan mobilen.

– Jag tror att en stor anledning är att fler och fler svenskar är medvetna om hur mycket tid och uppmärksamhet som våra mobiler stjäl. Det som både var lite förvånande, men också intressant och roligt, är att många yngre är intresserade av en mobilfri semester. De är ju oftast också de största mobilanvändarna, säger Katarina Daniels.

Att ha med mobilen på semestern men stänga av vissa funktioner är ännu mer populärt. 32 procent kan tänka sig att ha en digital detox från sociala medier, men fortfarande komma åt telefonens övriga funktioner. De som vill stänga av endast mejlen utgör 8 procent av personerna i undersökningen.

Fler män än kvinnor vill ha mobilen på semestern

De som är mest positivt inställda till en detox från sociala medier är kvinnor mellan 18 och 29 år, hela 48 procent. Av män i samma ålder är det endast 35 procent som kan tänka sig att skippa sociala medier på semestern. Samma mönster syns gällande mobilanvändandet generellt, då 32 procent av männen inte kan tänka sig en mobilfri semester över huvud taget. Siffran för kvinnor som inte vill lämna mobilen hemma är 22 procent.

LÄS VIDARE

Så många kan tänka sig en mobilfri semester

Såhär svarade deltagarna i undersökningen på frågan: Skulle du kunna tänka dig att ha en mobilfri utlandssemester under det kommande året?

  1. Ja, jag är intresserad av en helt mobilfri utlandssemester (14 procent)

  2. Delvis, jag vill avstå från sociala medier (t.ex. Instagram och Facebook), men ha åtkomst till övriga funktioner (32
    procent)

  3. Delvis, jag vill avstå från mejl men ha åtkomst till övriga funktioner (8 procent)

  4. Delvis, men på annat sätt än ovan (12 procent)

  5. Nej, kan inte tänka mig att ha en mobilfri utlandssemester (27 procent)

  6. Tveksam, vet ej (7 procent)

Källa: Tickets Sifoundersökning, 1000 respondenter, riksrepresentativt urval. Undersökningen genomfördes i slutet av september 2019.

Publicerad: