Ryggsäck: Bästa tipsen för att välja rätt

Så köper du rätt ryggsäck för ändamålet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kommersiell text (läs mer här)

Ska du ut i skogen över dagen eller är du sugen på att börja fjällvandra?

Oavsett vandringserfarenhet eller destination så behöver du en bra ryggsäck.

Här får du expertens bästa tips inför ditt nya inköp.

Nu är sommaren äntligen på ingång och vi vill ge oss ut i det fria, upptäcka naturen och besöka nya platser. Vandring är mer populärt än någonsin, även hos många som kanske aldrig äventyrat innan. Det finns mycket att lära sig om kartor, vandringsleder och utrustning, men det kanske allra viktigaste är hur du packar väskan.

– Ett vanligt misstag hos nybörjare är att man packar lite för mycket. Man vill gärna ha med sig en extra tröja, ett par andra skor och kanske något onödigt som du tänker kan komma till användning. Men det gör det sällan och istället får du släpa på onödig vikt, säger vandringsexperten Linda Åkerberg, utnämnd till Årets Äventyrare år 2019. Hon har vandrat i Himalaya, fullföljt den 428 mil långa vandringsleden Pacific Crest Trail i USA, samt tagit sig genom alla våra svenska landskap för egen maskin.

Hon menar att vikten av att packa lätt är av högsta betydelse för en lyckad vandring, och även vilken ryggsäck du väljer att bära runt på.

– Det finns en uppsjö av ryggsäckar på marknaden, så välj med omsorg och försök packa så lite som möjligt, då kommer du tacka dig själv när du börjar bli trött.

3 bästa tipsen när du ska köpa ryggsäck

1. Välj en herr eller damsäck

– Många vet inte att det är skillnad på dessa, men damsäckar är i regel mindre, även om de givetvis finns i olika storlekar. Det som framförallt skiljer sig är hur axelbanden är utformade och hur bröstspännet sitter. Om du väljer rätt modell kommer den sitta mycket skönare än om du som kvinna till exempel bär en herrsäck. Och kom ihåg att den största bärkraften har du i höftbältet och inte i axelremmarna.

2. Tänk på vikten

– Försök att ha en så lätt ryggsäck som möjligt. Exakt hur väskan ser ut, med olika fack och funktioner är en smaksak, men eftersom du vill lasta den med en massa grejer, så är det bra om ryggsäcken i sig inte väger flera kilo. Om du står och väger mellan två likvärdiga ryggsäckar där den ena väger 200 g mindre, så skulle jag välja den lättare.

3. Köp inte för stor ryggsäck

– Om du har en ryggsäck som rymmer 55 liter, kommer du packa 55 liter, om du har en ryggsäck som rymmer 75 liter, kommer du packa 75 liter och då kommer säcken bli tyngre. Vi har en tendens att packa ryggsäcken full, oavsett storlek, så om du väljer en större ryggsäck kommer du automatiskt att ta med dig fler onödiga saker, speciellt om du är inte är en van vandrare. En mindre ryggsäck kommer därmed hjälpa dig att packa lättare.

Här är några bra tips på ryggsäckar

Exped Cloudburst Vattentät Ryggsäck 25 liter

Exped Cloudburst har plats för 25 liter och väger endast 260 gram, vilket gör den perfekt för kortare turer och dagsutflykter. Även om du packar lite tyngre packning förblir ryggsäcken bekväm med axelremmar som är lätt vadderade. Smart design gör att du får med sig en hel del trots att den ”bara” rymmer 25 liter. På framsidan har du ett elastiskt rep-system, för till exempel en jacka eller cykelhjälm eller klätterhjälm.

Cloudburst är i princip vattentät, inte bara vattentålig. Den är utformad som en drybag (vattentät packpåse) med ihoprullning av öppningen så att vatten inte kan ta sig in. Själva materialet är PU-belagd nylon vilket ger fint vattenskydd. Tejpade sömmar ger ett extra lager av vattenskydd och du kan lugnt fortsätta vandra eller ställa ryggsäcken på marken medan du slår upp tältet i regnet.

Exped Cloudburst 25 liter vattentät ryggsäck

Exped

Exped Cloudburst 25 liter vattentät ryggsäck

465,00 kr695,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen

Ryggsäck Snugpack Xocet 35 liter

Enkel ryggsäck på 35 liter som är tillräckligt stor för att rymma en hel del, samtidigt som den är tillräckligt liten för att vara praktisk som dagsryggsäck. Stort, primärt förvaringsutrymme, mindre fickor för småsaker och laptopficka. På framsidan sitter en liten ficka med dragkedja. På ryggsäckens sidor finns plats för vattenflaska.


Exped Lightning 45 liter

Exped Lightning 45 är gjord för att sitta nära din kropp samtidigt som den är lättviktig, har en stabil ram av aluminium och en höftrem som är enkel att justera. 45 liter volym ger dig gott om plats för allt du vill ha med dig och samtidigt rymmer du saker som liggunderlag, ishackor och annat med hjälp av smarta remmar som stabiliserar och ger fler packningsmöjligheter. Ryggsäcken har fack, remmar och öglor som gör det enkelt att hålla ordning på din packning.

På insidan på den övre delen baktill finns ett fack som du kan använda för ett vätskesystem. Samma fack stängs med dragkedja och kan också vara en bra plats för värdesaker. Öglorna på undersidan gör det enkelt att hänga upp stavar, liggunderlag och annan packning på ett tryggt sätt utan den stör dig medan du vandrar.

Lightning 45

Till shoppen

Lundhags Gnaur 60 liter

Lundhags Gnaur ger dig bra bärkomfort samtidigt som den enkelt hanterar tyngre packningar. Tåligt Lundhags PolyCotton-material kombinerat med praktiskt taget oförstörbara aluminiumspännen gör att den kommer hålla i många år. Samtliga delar av bärsystemet kan även repareras och bytas ut. En extremt styv ram hanterar de tyngsta packningarna, en utvändig helcirkelsram ger maximal stabilitet för bålen och två vertikala, v-formade aluminiumstänger ger extra stöd till ryggen.

För enkel åtkomst av din packning så har ryggsäcken en stor frontöppning samt dubbla sidokompressionsremmar som låter dig justera storleken. Andra praktiska detaljer är vadderade axelremmar, D-ringar på axelremmarna, ett vadderat höftbälte, höftstabilisator på sidan, vattenskyddade fickor på höftbältet, expanderbara sidfickor med dragkedja, två separata utrymmen med en avdelande vägg och ett regnskydd i bottenfacket.

Köp Lundhags Gnaur direkt hos Outdoorexperten här.


Ospreys Renn 65 liter

Ryggsäck i enkel och modern design med kroppsnära och bekväm passform, anpassad speciellt för kvinnor. Renn 65 har ett bärsystem med en elastisk AirSpeed-meshkonstruktion som ger god ventilation till ryggen, samt ett höftbälte som sluter om kroppen väl och gör ryggsäcken stabil och lätt att bära. Bärsystemet går att justera och anpassa efter just din kropp.

Här finns alla viktiga funktioner hos en bra vandringsryggsäck, den är rymlig och kan öppnas både i toppen och via bottenfacket, har flera kompressionsremmar som stabiliserar packningen, fickor i höftbältet och en stor ficka i topplocket. Renn 65 går att kombinera med Ospreys Daylite dagryggsäckar som fästes utanpå den stora ryggsäcken, vilket ger extra packvolym och möjlighet att lämna den stora ryggsäcken i lägret när du gör kortare turer med dagryggsäcken.

Beställ Ospreys Renn 65 liter direkt hos Outdoorexperten här.


Extra-tips: Torrsäck Ultralätt 25 liter

Extremt lätt dry bag som passar när du ska ut på spontana äventyr. Den tar minimal plats i packningen när den inte används, har tåligt tyg och försluts enkelt genom att rulla toppen och sedan knäppa ihop ändarna med spännet. Torrsäcken håller dina saker garanterat torra och passar extra bra för äventyr i eller vid vatten, men även på land för att skydda mot riktigt dåligt väder.

Torrsäck

Till shoppen

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Sverige

Fjällvandring

Resa | Fjällvandring

MER OM RESA

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tält - Så ska du tänka när du köper tält

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sova ute: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sovsäck och liggunderlag: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Matlagning ute: Stormkök och de bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Semestra i Sverige: Tips på bästa reseböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor: 5 härliga tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor i Sverige – tips på bra resmål

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Praktiska kabinväskor som går som handbagage

Upplev sommarens bästa ljusshow

Så maxar du Gotland – här finns något för alla