Världens skitigaste turistattraktioner

Resa | Budapest

Om 400 000 turister redan pussat på en och samma sten – är det då så smart att trycka dit sina egna läppavtryck? Eller att småplaska i världens mest förorenade flod?

Brittiska städföretaget (!) Hassle har dammsugit världen och listar sina smutsigaste turistfavoriter.

En av de kärvänliga invånarna i koreanske Everland.
En av de kärvänliga invånarna i koreanske Everland.

"Eftersom vi är en städfirma, gillar vi egentligen när allt är rent, välordnat och skinande blankt", förklarar Hassles kommunikationschef och tillika bloggare Jamie. Kanske var det i kontrast till det, som medarbetarna bestämde sig för att välja ut och göra en lista över världens 30 mest skitiga och/eller udda turistattraktionerna i världen.

Så hugg handspriten och häng med – här är 15 av dem.

1. Blarney Stone, Irland

Det sägs att om man kysser den här stenen, som sattes in i slottsmuren 1446, på Blarney Castle utanför irländska Cork, så belönas man med talets gåva. 400000 turister pussar den varje år. Antalet bakterier som samlas på samma yta är några miljoner gånger fler, och stenen brukar pekas ut som turistattraktionernas bakteriehärd nummer 1.

2. Tuggummiväggen, Seattle

Färdigtuggad? Gör som miljoner andra och tryck fast ditt uttjänta tuggummi på väggen vid Market Theater i Seattle, Washington i USA. Delar av den över 15 meter höga väggen är vid det här laget (den blev en officiell turistattraktion 1999) täckt av decimeter tjocka lager av gamla bubbelgum. Med på listan över världens fem turistattraktioner med flest bakterier.

3. Oscar Wildes grav, Paris

Sedan 1908 är den irländske författarens kropp begravd på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris i Frankrike. (Wilde dog 1900 men var först begravd i en anonym grav på en annan kyrkogård). I dag vallfärdar horder av turister hit och lämnar ett läppsticksavtryck på gravstenen. Inte så hygieniskt, men som Oscar Wilde själv sa: "Jag kan motstå allt utom en frestelse".

4. Grauman´s Chinese Theatre, Hollywood

Hand- och fotavtrycken från några av världens största kändisar finns sedan 1927 (Mary Pickford och Douglas Fairbanks var först) att beskåda framför biografen på Hollywood boulevard, och platsen är en av södra Kaliforniens mest besökta turistställen. Att jämföra sina egna händer och fötter med stjärnornas är superpoppis.

Kom bara ihåg att miljoner turister gjort detsamma.

5. Floden Ganges, Indien

Hinduismens mest heliga flod med vatten som anses ge evig salighet och rena från synder. Men efter att i tusentals år bland annat ha fyllts med aska från döda kroppar, är floden en av världens mest förorenade. Läge att stanna på torra land, kanske.

6. Benhuset, Sedlec, Tjeckien

1511 började en munk ta tillvara på benknotorna från övergivna gravar i tjeckiska Sedlec, och sedan 1870 finns ett helt kapell inrett med de över 40 000 benresterna. Mest spektakulär är ljuskronan i mitten, byggd av samtliga ben från en människokropp. Även väggarna är klädda med benknotor. Tänk innan du klappar.

7. Yunessun spa resort, Hakone, Japan

Besökare här kan bada i sin favoritdryck – vare sig det är choklad, kaffe, grönt te eller rödvin. Intressant nog förses man sedan med ett tomt glas att fylla med sagda valfria dryck. Från badet, som gästerna sitter i. Kanske läge att välja en traditionell onsen (het källa) istället.

8. Glastonbury-festivalen, England

Den här brittiska festivalen i Somerset i sydvästra England pekas glatt ut som en av världens smutsigaste. Inte bara för att den som alla festivalplatser har sedvanliga mindre mysiga bajamajor, utan också för att där alltid är obeskrivligt lerigt och det sägs att besökarna sällan kommer i närheten av en dusch under hela festivalveckan.

9. Kackerlack-museet, Texas

Michael Bohdan tröttnade på att "bara" döda olika skadedjur på jobbet, och började istället samla ihop framförallt alla kackerlackor. Sedan satte han på dem kläder (!), och klädde ut dem till olika kändisar eller historiska personer. Och petade in allihop i en "cockroach hall of fame" i Plano i amerikanska delstaten Texas. Här finns några levande kackerlackor också, dessvärre. Som de afrikanska, decimeterlånga varianterna som väser när man klappar dem...

10. Karni Mata-templet, Rajasthan

Det här indiska templet, vigt åt gudinnan Karni Mata, är inte bara fyllt av hennes anda, utan även tusentals råttor som sägs bära på själarna till gudinnans följare. Inget för den som inte är så förtjust i gnagare, speciellt inte som man måste gå barfota inne i templet.

11. Termalbaden, Budapest

Ni vet alla de där mysiga baden i ungerska Budapest? Kanske dags att tänka igen, eller i alla fall inte alls fundera på antalet kroppar som trängts och trängs i samma vatten.

12. Friendley Monkey Valley, Korea

Nöjesparken Everland en halvtimme utanför koreanska Seoul har en massa åkattraktioner och mängder av djur – bland annat en dal fylld med olika slags apor. Många av dem älskar besökarna, och klättrar gärna omkring på dem. Innehållet i deras päls, tassar och munnar är egentligen inget att rekommendera närkontakt med, men ibland får man offra lite för att få nya kompisar.

13. Markusplatsen, Venedig

En av Italiens största turistfällor på många sätt, och dessutom fylld av närgågna, flaxande och flygande duvor som har en förkärlek att bajsa på allt. Och alla.

14. Avanos hårmuseum, Avanos

Hur många hårlockar från kvinnor kan man samla ihop på samma ställe? Inget vet svaret, men hårmuseet i Avanos, i turkiska Kappadokien har fått ihop ungefär 16000. De täcker nu såväl väggar som tak, och som turist är det nog en bra idé att inte röra något alls under besöket.

15. Ta en t-bana var som helst...

Att använda Londons tunnelbana, Paris metro eller en lokalbuss i Peru är självklart en del av en reseupplevelse. Men att komma ihåg att handtag, sittplatser, dörrar och alla bra-att-hålla-sig-i-grejer myllrar av bakterier kan göra den ännu bättre.

...och på Hassles sajt finns 15 platser till som kanske inte är något för den känslige resenären.

SE OCKSÅ

Flygresan kan göra dig sjuk

Susanne Wixe
(översättning och bearbetning)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Budapest

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Budapest

Resa | Irland

MER OM RESA

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Montenegros pärla på heta trendlistan 2016

Shoppa loss i Dublin

Ta buss och tåg till Irlands höjdare

Tjuvstarta julen med glühwein och glitter

Semesterguide till alla årets nya flyglinjer

Här är världens vackraste flygplatser

Här kan du Game of thrones-turista

Jobbet: Ta hand om en öde ö i sommar

Belfast: häng med på en pubrunda med musik

Dublin: Reseguide till en riktigt cool helg

Världens 10 bästa städer att besöka 2020

10 häftiga statyer runt om i världen

Budapest: Vad mycket som hänt sedan sist!

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Se vårens mest populära weekendstäder

Glömde flightmode – tvingas betala 3 000

Här är bästa platserna för vårens weekendresa

10 superpubar i Dublin – vilken passar dig bäst?

Resehelg som slår alla rekord – hit åker vi

Stor guide: Så kryssar du – till vrakpriser

Maxa din minisemester – 64 städer du når med direktflyg

9 coola Airbnb-boenden du kan hyra