Sverige – snart en ö i Dubai

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Illustration: The Heart of Europe

Resa | Dubai

Vikingaskepp och raggmunk, snaps och midsommar, regn och snö. Precis som att vara hemma – fast på en ö i ökenemiratet Dubai.

Sverige är nästa land som nu tar form i den konstgjorda ö-världen The World.

Den som vill leva svenskt, men inte i Sverige, har snart chansen i Dubai, där tio ”svenskvillor” snart börjar byggas inom ramarna för megaprojektet The World, den konstgjorda ö-världen i Persiska viken.

2016 är det inflyttning, för den som har råd.

Varje villa byggs i fyra våningar, har sju sovrum, gym, spa, egen pool, egen strand – och ett tak format som fören på ett upp-och-nervänt vikingaskepp. Pris: från cirka 70 miljoner kronor.

Detta enligt österrikaren Josef Kleindienst, vd för Kleindienst Group som står bakom projektet The Heart of Europe – Europas hjärta – som är en del av The World.

Raggmunk och Lucia

– Ön kommer inte bara att rymma det bästa inom svensk arkitektur och design, den kommer också att föra med sig det bästa av svensk kultur och livvstil till Dubai, säger vd Josef Kleindienst till Emirates 24/7.

Den flytande restaurangen som byggs på ön – i en stil som ska påminna om Stockholms saluhallar –  ska bidra till detta. Här ska det serveras snaps och glögg, sill, köttbullar, raggmunk, smörgåsbord, toast Skagen och kräftor året runt. På ön Sverige ska också spelas svensk musik, firas midsommar och valborg, Lucia, Mårten Gås, 6 juni och andra svenska högtidstillfällen. Vill du bada bastu och rulla dig i snö? Inga problem – klimatanläggningar ska ge den rätta svenska känslan med både regn och snö.

En konstgjord värld av öar

The Heart of Europe består av sex större öar, sammanlänkade med broar: Sverige, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Schweiz och St Petersburg.

The World är en miniatyrversion av världen: 300 öar i skala 1:3000. Projektet påbörjades 2003, men i samband med finanskrisen fick det stora ekonomiska problem och de flesta öar är ännu obebyggda.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN