Byt snuskburken mot sommarfest

RESA

Mattipsen som förgyller camping- semestern

1 av 2 | Foto: lasse allard
Trött på geggig röra direkt ur kastrullen?

Vill du sätta guldkant på sommarens campingliv?

Glöm frystorkat och konservburkar. Resa hjälper dig att laga gourmetmat med enkla medel.

Vi svenskar campar som aldrig förr. I år ser det ut att bli nytt rekord med över 15 miljoner gästnätter, enligt Sveriges campingvärdars riksförbund.

Camping är sommar och frihet - men också trångboddhet och burkmat. Men det behöver inte vara så svårt att laga mat som känns lyxig utan att vara komplicerad. Med en grill och ett stormkök kommer man en bra bit på vägen. Vi bad kocken Lars Engström från finkrogen Pontus by the Sea om hjälp för att hitta alternativ till varmkorv och pulversoppa.

Han delar med sig av en sommarfavorit han ofta lagar vid segling i Stockholms skärgård.

- Där blir det bara sommarmat. Att tända grillen, dricka lite vin och snacka skit, det är det bästa som finns, säger han.

Ska vara enkelt

Kraven var att maten ska gå att laga med ett minimum av ingredienser och köksredskap. Ingredienserna i receptet går oftast att få tag på även i mindre affärer, och numera brukar även lanthandlare ha färska kryddor.

Men man kan byta ut de färs-ka kryddorna mot torkade, och variera salladen efter vad som finns tillgängligt.

Om man är på husvagnssemester går det oftast att köpa ny mat varje dag om man vill laga kött eller kyckling, och många har kylskåp. Ska man däremot vandra så begränsas naturligtvis matlagningen av vad man orkar bära med sig och av råvarornas hållbarhet.

Hållbara råvaror

Bacon och rökt kött är det som fungerar bäst förutom bas-varor som ris, pasta och buljong. Man kan också ta med fryst kött, det håller åtminstone till middagen den första dagen. Grönsaker håller minst ett par dagar.

Till vårt recept behövs bara en grill, och tillagningen lämnar knappt någon disk. En fördel när man vill göra roligare saker efter maten än att stå med händerna i diskbaljan!

10 nödvändigheter för gourmet-camparen:

Karin Poring