Spa - semester för kropp och själ

1 av 2
RESA

Det började i den lilla belgiska orten Spa.

I dag finns över 10 000 spa-anläggningar bara i Europa och nya öppnas hela tiden.

Att resa bort och bli ompysslad på semestern blir allt populärare, även bland charterturister.

Resa tipsar om sju sköna sparesor som piggar upp den vintertrötta.

R edan på 1700-talet var Spa hett bland Europas adel. Det var hit, till kurorten i Ardennerna i västra Belgien, som man skulle åka för att njuta av de naturliga varmvattenkällorna och dricka det hälsobringande vattnet.

Bland gästerna märktes svenske kungen Gustav III, ryske tsaren Peter den store, som kom för att bota sina magsmärtor, och Napoleons överman Wellington, som vilade upp sig här efter segern vid Waterloo. Även i dag handlar spa om vila och att ta hand om kropp och själ.

I Sverige har nyttiga bad funnits i Loka, Sätra och Lundsbrunn sedan början av 1700-talet. I dag har nästan varje mellanstor stad ett och över hela världen växer nya spaanläggningar upp dagligen.

Charterbolagen har också hakat på trenden. Hos till exempel Fritidsresor kan du på några hotell köpa till så kallat må-bra-paket. Paketen kan vara alltifrån en ansiktsbehandling i Thailand för 325 kr till två hela dagars kur på Madeira för 2 500 kr.

Vem väljer att åka på sparesa?

– Flertalet åker tillsammans med någon, väninna eller man. Men familjeresandet tror jag kommer att öka när anläggningarna har uppgraderat sitt utbud att även täcka in barnen, säger Carina Billetun, ordförande i ISPA Europe, branschorganisationen för spaanläggningar i Europa.

Vi har valt ut sju spaanläggningar i

Europa med lite olika inriktningar och för olika tjocka plånböcker.

Bada i mineraler, underjordiska sjöar – eller i vin! – och bli ompysslad på semestern, så kan du komma hem fräschare än efter solresan.

Petra Holm Weiss ([email protected])