Julpyssel: Så gör du en pompomgirlang

Fixa fint med färglada kulor i granen

Av: 

Aftonbladet

Helena Schader Söderberg visar hur du göra pompomgirlanger.

Helena Schader Söderberg visar hur du göra pompomgirlanger.

Julen 2020

Att göra en pompomgirlang av restgarner är ingen konst. Pysselexperten Helena Schader Söderbergs bästa tips visar dig steg för steg hur du gör personligt pynt till granen.

Pompomgirlang

Du behöver

  • Akrylgarn i olika färger
  • Pompomverktyg
  • Vass sax
  • Stoppnål

Garn i olika färger

Början på en pompomgirlang

Gör så här:

  • Välj storlek på pompomverktyget. Här används mallar som ger garn bollar i storleken 5,5 cm–7,5 cm i diameter. Varje mall består av två delar. Lägg dem tillsammans, de kommer att hålla ihop så snart du börjar linda garnet. När du lindat garn runt den ena halvan av de båda mallarna så fortsätter du med den andra. Du ska linda så mycket garn att det halvmånformade hålet i mitten blir helt fyllt.

Klipp upp garnet för att få en girlang

  • När båda sidor är färdiglindade låser du verktyget med de två små hasparna. Nu är det dags att börja klippa! Klipp i skåran mellan de två mallarna, hela vägen runt om. Klipp till en bit garn och knyt hårt runt garnbollen, gör en dubbelknut. Öppna hasparna/låsen, öppna mallen och lossa den från garnbollen.

Finljustera bollen till ditt tycke

  • Du kommer märka att garnbollarna inte är helt runda. Det fixar du enkelt genom att trimma dem med en sax. Det är nästan det roligaste jobbet!

Färdiga pompomgirlanger i olika färger

  • När du gjort alla dina garnbollar är det dags att trä dem på en bit garn för att skapa din girlang. Med en stoppnål går det snabbt och smidigt. 7 nystan med 50 g garn räcker till ca 7 st stora garnbollar och 14 st små.

Pompomgirlangerna redo att hängas upp

Tips! Ju tjockare garn desto snabbare går det att göra garnbollarna, de blir också fluffigare. Akrylgarn funkar bäst. Testa även göra flerfärgade garnbollar genom att mixa två olika färger och linda samtidigt. Det går dessutom dubbelt så snabbt!

Mer pyssel på craftandcreativity.com.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Pyssel

Jul

Högtider

MER OM RESA

Siciliens fina stränder och mysiga byar

Lyxa på spa i vinter

3 superfestliga städer för nyårsfirandet