10 tips på bastubad i Stockholm

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Bastubad på sjön? Det kan du göra med en bastuflotte.
Bastubad på sjön? Det kan du göra med en bastuflotte.

Bastubad

Sol och bad i all ära, men när Sverige bjuder på lite kallare temperaturer känns ett varmt bastubad lite mer lockande. Här är några av Stockholms bästa bastubad.

Yasuragi

På den japanska bad- och spaanläggningen Yasuragi på Hasseludden finns det möjlighet till flera sorters bastu, bland annat ångbastu, torrbastu och någonting de kallar sovbastu. Avkoppling är i fokus på Yasuragi, och du får inte ens ha med dig din mobiltelefon under besöket.

Nynäs havsbad

Nynäs havsbad ligger ungefär en halvtimme utanför Stockholm och har bland annat ett spa som är öppet året runt. Förutom så kallade champagnebubblor och pooler finns ett bastuhus på en brygga, där besökarna kan bada ångbastu, vedeldad bastu eller lågtempererad bastu.

Flytande bastu

Har du svårt att välja en plats för ditt bastubadande? Då kanske en rörlig bastu passar bra. I Stockholm finns det flera olika företag som hyr ut bastuflottar för turer i Mälaren. Under vissa turer kan du även grilla på bastuns tak, åka vattenskoter runt flotten eller äta en tjusig middag.

Tanto bastu

Sugen på att bada bastu, men inte på att lämna stan? Då är Tanto Bastu en möjlighet! Tanto Bastu drivs av Tanto bastuförening och har funnits sedan 2016. För att få nyttja bastun måste man antingen vara medlem eller besöka bastun under de offentliga pass som anordnas av medlemmarna. Det finns då pass för män, kvinnor och för blandat som annonseras via Facebook.

Finnhamn

För den som vill ta sig lite utanför staden finns Finnhamn i Stockholms skärgård. Det finns ett vandrarhem, en stugby och en tältplats för den som vill spendera natten på ön och nere vid havet ligger en bastu.

Saltsjöbaden friluftsbad

Det här badet passar den med en förkärlek för historia. Friluftsbadet byggdes nämligen i början av 1900-talet och mycket av badets utseende är bevarat. Det finns ett dambad och ett herrbad som båda har bastu.

Sandhamn

Sandhamn är en minst sagt populär destination i skärgården under sommaren, och på Sandhamns seglarhotell finns det möjlighet att hyra bastuflotte. Flotten bokas av grupper på 1–6 personer.

Centralbadet

Mitt i centrala Stockholm ligger Centralbadet där besökarna kan bada och basta. Du kan antingen välja att ta en behandling på platsen, eller bara betala för entrén och då få tillång till bad, bastu, yoga- och meditationssal samt terrass under sommaren.

Utö

Året runt går det att basta på Utö. För den badsugne finns det även möjlighet att bada badtunna. Båda aktiviteterna görs med utsikt över Utös hamninlopp, så den som föredrar det kyligare havsvattnet över badtunnan kan springa i och svalka sig.

Värmdö

Gustavsbergsbadet på Värmdö har flera sorters bastu som inte behöver förbokas, där är det drop-in som gäller. På tisdagar är relaxavdelningen endast öppen för män och på onsdagar för kvinnor. Där finns både vanlig bastu och ångbastu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Bastubad

Stockholm

Sandhamn

Saltsjöbaden

Yasuragi

Mälaren

Värmdö

MER OM RESA

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

Stockholm: 16 guldkorn i skärgården för dig med egen båt

14 svalkande badplatser i Stockholm

Badplatser i city - här är 19 favoriter

Norrbotten fantastiska natur och landskap

Så hittar du Upplands sommarpärlor

16 öar att besöka i Sveriges alla skärgårdar

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Så maxar du din campingsemester

11 tips på mysiga saker att göra i höst

Kolmårdens djurpark eller stilla tur på Göta kanal?

16 billiga spadrömmar i Baltikum

Kokpunkten mot Lost City – här är bästa äventyrsbadet

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Stockholm: nya upplevelser hela tiden

Här är de billigaste resorna just nu

8 romantiska slott för bröllopet

Sista minuten till midsommarafton - här är bästa priserna

Naturområden i Stockholm - här är experternas tips

Gröna Lunds nya attraktion Snake – mest intensiv hittills

Här är Stockholms bästa julmarknader

9 coola Airbnb-boenden du kan hyra

Här är Sveriges bästa hotell och barer

Lyxa på spa i vinter