Nu ska Sverige bli turistmagnet

avCarina Bergfeldt

Fem svenska platser får dela på 60 miljoner kronor för att de ska bli turistmål

1 av 5
Fjällvandring. Tuolpagorni vid Kebnekaise i Kiruna kommun i bakgrunden.

Sverige ska bli ett turistmål att räkna med.

För att slå ännu mer internationellt satsar nu regeringen 60 miljoner kronor  – fördelat på fem platser.

De utvalda är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre.

Förra året besökte 16,7 miljoner utländska turister Sverige.

De besökarna är, skriver näringsminister Annie Lööf (C) och Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet på Dagens Industris debattsida, en ny basnäring som Sverige måste vårda.

Besök från när och fjärran

”Besöksnäringen är komplex. För att utveckla nya och befintliga resmål till attraktiva destinationer för turister från när och fjärran behövs åtgärder och en nära samverkan mellan offentliga och privata aktörer” skriver de.

Under tre års tid ska regeringen därför satsa extra mycket på fem pilotdestinationer, som ska utvecklas till att bli ”en helhetsupplevelse av toppklass”.

40 olika ställen ansökte om att väljas ut, och de som klarade gallringen är alltså Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre, som tillsammans får dela på 60 miljoner kronor.

Vill fördubbla omsättningen

”De fem valda destinationerna har alla goda förutsättningar att växa på internationella marknader, samtidigt som de är väldigt olika sinsemellan. De finns i olika delar av landet och är lite olika storleksmässigt”, skriver Annie Lööf och Christina Lugnet.

Branschens mål är att svensk turism 2020 ska omsätta 500 miljarder kronor och sysselsätta 300 000 personer, dubbelt så många som i dag.

”Ytterligare ett steg för ett turistland i världsklass är taget”, avslutar näringsministern och generaldirektören.