Fastnade i smältande asfalt på startbanan

RESA

Här är fem märkliga orsaker till flygstopp

Foto: Det tog fyra timmar att få loss planet från US Airways ur den smälta asfalten.

Anledningarna till att plan nödlandar eller blir kvar på marken är många.

Här är några av de märkligaste.

Det är inte alltid motorer eller landningsställ som strular när plan får nödlanda eller blir kvar på marken. Den australiensiska nyhetssajten adelaidenow listar konstiga anledningar till flygstopp.

Gasig passagerare

Ett plan mellan Washington och Dallas tvingades nödlanda i Nashville då passagerarna ombord känt en märklig lukt.

Hundar skickades ombord för att undersöka planet och man hittade då en hög med tändstickor under ett säte.

FBI lyckades till slut reda ut händelsen: En kvinna hade tänt tändsticka efter tändsticka för att dölja lukten av sina egna fisar.

Katt på rymmen

Ett plan från Pakistan blev kvar på marken i mer än 24 timmar då en katt rymt ur sin transportbur i cockpit under en landning.

Planet boardades igen inför nästa flight, men då man fortfarande inte hade hittat katten fick de nya passagerarna gå av och ta in på hotell.

Flygtekniker ägnade hela natten åt att montera isär delar av planet för att få fram katten, som till slut lockades fram ur sitt gömställe av en veterinär. Förseningen kostade flygbolaget ungefär 220000 kronor.

Smältande startbana

Det varma vädret på USA:s östkust i sommar fick en oväntad effekt. Asfalten på startbanan på Ronald Reagan National Airport i Washington började smälta och ett plan fastnade. Planet sjönk ned ungefär 1 cm i asfalten och man fick ägna fyra timmar åt att få loss det.

Flög i presidentens luftrum

Som att det inte räckte att piloten på ett Cessnaplan flög för nära president Obamas helikopter Marine One tidigare i år. När piloten tvingats ned på marken, efter att ha vägrat svara på radioanrop, hittade man också 10 kg marijuana ombord.

Illaluktande blöja

Det var på ett Qantasflyg mellan Darwin och Brisbane i februari i år som flertalet passagerare klagade på en hemsk lukt på en av toaletterna. Piloterna valde därför att nödlanda i Mount Isa.

Det visade sig vara en ovanligt illaluktande bajsblöja. "...pinsamt för oss, men bättre att vara på den säkra sidan" sa Qantas om händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM