När hans telefon ringer är någon försvunnen

Okände ”svensken” som räddar turister i knipa över hela världen

Foto: EYAL TOUEG/HAARETZ
”I 90 procent av fallen hittas den saknade personen inom 36 timmar”, berättar Hilik Magnus.

Från Amazonas djungel till Yangtzefloden och snötäckta ­bergstoppar.

Hilik Magnus, 62, och hans räddningsteam är alltid redo att hitta saknade turister; oavsett om de gått vilse, rånats, kidnappats eller bara förlorat kontakten med sina familjer.

Hilik Magnus föddes i Malmö, men redan när han var två år gammal flyttade han med sina föräldrar till Israel. Sedan dess bor han i det heliga landet, men stora delar av året befinner han sig långt hemifrån, på resa från den ena utryckningen till den andra.

– Det började för 19 år sedan, då en nära vän kom till mig med en idé, berättar Magnus, när han tar emot i sitt kontor inrett i en mycket gammal järnvägsvagn och fyllt av föremål från världens alla hörn.

– Han föreslog att vi skulle starta ett team för att leta efter försvunna turister och på så sätt resa runt i världen och upptäcka nya intressanta platser, fortsätter Magnus.

Magnus tände på idén och tillsammans upprättade de företaget ”Magnus International Search & Rescue”. Teamet samlade in information om en mängd olika platser världen över och började öva sig inför de kommande utryckningarna. Under samma period ökade antalet israeler som åkte till främst Fjärran östern och Sydamerika lavinartat, vilket gjorde att även försäkringsbolagen fick upp ögonen för Magnus och hans team.

Vilka ingår i din utryckningsgrupp?

– Vi är 32 personer, där var och en har sin egen specialitet. Alla är mycket professionella och otroligt starka – både fysiskt och psykiskt, vilket är viktigt under våra påfrestande uppdrag.

Hur går ni till väga när ni får ett nödsamtal?

– Här på kontoret i Israel samlar vi via telefon och internet in all information beträffande den försvunna personen. Var och när han/hon senast synts till, vilka planerna var för de närmaste dagarna, umgängeskretsen och så vidare. Därefter söker vi upp lämpliga personer på plats, till exempel poliser och vandrarhemsägare. Men också andra turister som befinner sig i området.

Hur ofta kan ni på detta sätt hitta den försvunna personen, utan att lämna kontoret?

– I 90 procent av fallen hittas den saknade personen inom 36 timmar. Om dessa inledande steg däremot inte leder till att den försvunna personen påträffas, går vi vidare och gör, tillsammans med bland andra familj, försäkringsbolag och utrikesministeriet upp en plan för att påbörja efterforskningarna på plats.

Hur går ert arbete till väga på plats?

– Vi undersöker terrängen och försöker samla in all tillgänglig information om den som eftersöks. Därefter analyserar vi all data och försöker sätta oss in i hur den saknade personen tänkt och handlat under de gångna dygnen.

Berätta om en typisk räddningsaktion?

– Tidigare i år fick vi ett samtal från Cervinia i de italienska alperna. Där hade en 34-åring varit på semester och när han inte checkade ut från sitt hotellrum enligt tidsplanen, kontaktades polisen och eftersökningar påbörjades. Det visade sig att turisten gett sig ut på offpiståkning på snowboard i dåligt väder några dagar tidigare och att han inte synts till sedan dess.

Hur tog ni er an fallet?

– Vi satte oss ned med det lokala manskapet och tog del av de uppgifter de redan samlat in. Sedan skaffade vi fram en snowboardåkare med kamera i hjälmen. Han fick i uppdrag att, så nära som möjligt, rekonstruera den försvunna personens resväg. Efter att ha analyserat all data, kunde vi peka ut ett relativt begränsat område, där det var störst sannolikhet att kroppen skulle finnas. Ungefär ett dygn efter det att vi anlände till skidorten, hittade vi också liket på just detta ställe.

Även efter tsunamin i Asien 2004 ryckte ni ut. Hur gick det till?

– Nyheten nådde oss på morgonen israelisk tid och senare samma dag var fyra team, under min ledning, på väg till fyra olika delar av katastrof­området, utsända av israeliska staten. På plats letade vi reda på alla israeler som befann sig där och mindre än 48 timmar efter tsunamin var alla, fler än 100 till antalet, på väg hem. Vid det laget hade de flesta länder inte ens skickat ut sina räddningsarbetare.

Har det någon gång inträffat att ni inte hittat den ni letat efter?

– En enda gång, för snart tio år sedan. Vi skickades ut för att söka efter en turist som försvunnit i otillgängliga bergstrakter i Indien. Vi kom dit två veckor efter det att han hade försvunnit och började leta enligt den information vi fick från turistens flickvän. Det ledde oss emellertid ingenstans och så här i efterhand verkar det som att något inte stämde i hennes berättelse.

Fakta/Hilik Magnus

Foto: EYAL TOUEG/HAARETZ
-

Ålder: 62 år.

Bor: Dekel, ett litet samhälle i israeliska Negevöknen.

Yrke: Räddningsarbetare ­världen över.  Driver företaget ”Magnus International Search & Rescue”.

www.magnus-isar.com

Familj: Frun Esti och tre vuxna söner (Eyal, Gilad och Yoav).

Inkomst: Mycket varierande. Tillräcklig.

Elliot Turvall/text