En jätteskulptur? Nej, Nordens högsta hotell

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Nu öppnar 118 meter höga miljardbygget Victoria Tower

1 av 13
Hotellet är ritat av kände arkitekten Gert Wingårdh.

Nordens högsta hotell slår nu upp portarna i Kista.

118 meter och 34 våningar Scandic Victoria Tower liknar inget annat hotell.

– Jag ville inte att det skulle se ut som en byggnad utan mer som en skulptur. Att det ska vara ett monument som signalerar att nu kommer jag till Stockholm, säger den norske investeraren och byggherren Arthur Buchardt.

Det jobbas febrilt i lobbyn dan före dan, det vill säga invigningsdagen fredag 16 september. De sista pusselbitarna ska på plats.

Och det är inte vilken hotellobby som helst.

”Ett experiment”

Snarare är det som ett färgsprakande landskap med massor av stolar i olika stilar och färger, utmanande bildkonstverk och fyra stora italienska Flos-lampor à 120000 kronor.

Över en kopp kaffe förklarar Arthur Buchardt tanken och andemeningen bakom en så spektakulär lobby.

– Detta är en lounge, ett allrum, där man ska kunna sitta och äta, dricka eller jobba dygnet rum. En mötesplats, öppen och stor, som inte liknar någon annan.

– Det är ett experiment. Jag kan ju ta fel, men jag hoppas inte det. Sedan hoppas jag att mun-till-mun-metoden ska räcka, att folk vill komma hit.

Dyra stolar i rummen

Valet av allehanda stolar i olika färger och stilar är en historia för sig. Samtliga är inköpta från Vitra och lika schweiziska som svindyra.

– Jag är färgblind. Därför är det alla möjliga färger här, förklarar Arthur Buchardt.

I samtliga 299 hotellrum – tio våningar är kontor, från våning 23 till 32 – har Buchardt placerat en exklusiv Vitra-stolfåtölj. Pris: 40 000 kronor styck.

På 22:a våningen finns ett litet gym och en helt inglasad bastu med utsikt mot Kista Science Tower.

Hört talas om ”swapas”?

Och allra högst upp kan man en klar dag njuta av utsikt ända till Södertälje, plus andra landmärken i Stockholm som Globen och Kaknästornet. Då befinner man sig i Skybaren där det serveras drinkar och swapas.

För den som händelsevis inte snubblat över swapas så handlar det om svenska motsvarigheter till tapas och som gjorts av Thomas Diederichsen, årets kock 2011.

Vidare har sju elever från Konstfack utsmyckat fem våningsplan vardera med konstverk inuti den av arkitekten Gert Wingårdh designade skrapa vars exteriör påminner om en paljettklänning.

Hur mycket har då Scandic Victoria Tower kostat? Hotellet som ligger 15 minuter från Stockholm med bil och 25 minuter från Arlanda.

– Nästan en miljard, säger Arthur Buchardt.

Imponerad av tuffa svenskar

Den norske investeraren och byggherren har på bara några år etablerat sig som en stockholmsk hotellkung.

Förutom Scandic Victoria Tower lät han tidigare bygga Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget och nu är han även på gång med det stora hotellbygget vid nya nationalarenan i Solna.

Buchardt investerar och hyr sedan ut sina hotell – Clarion (Norra Bantorget), Scandic (Kista) och Choice (vid nationalstadion).

Själv hyllar han alla de byggjobbare som under två vargavintrar rest de 34 våningarna, vissa dagar med isande vindar och temperaturer i nordpolsklass.

– Jag hade ett team på taket med arton–tjugo personer. Det är de tuffaste i branschen. Jag visste inte att det fanns så många tuffa svenskar.

– De ska jag bjuda på fest i morgon.

Publicerad: