Brottet: Sprida bilder av Eiffeltornet tagna på kvällen

Fritt fram för privatpersoner att fotografera – men inte för kommersiellt bruk

Det är Eiffeltornets ljusshow som är skyddad av upphovsrätt.
Det är Eiffeltornets ljusshow som är skyddad av upphovsrätt.

Har du verkligen varit i Paris om du inte har tagit en bild på Eiffeltornet? Att fotografera sevärdheten under dagen är helt okej, men om du fotograferar tornet när det är upplyst kvällstid så finns det en del saker att tänka på.

De flesta som åker till Paris besöker även Eiffeltornet, och att fota sevärdheten efter mörkrets inbrott är absolut inte en ovanlighet. Men personer som sprider dessa bilder begår tekniskt sett ett brott, enligt Snopes, som även Allt om resor har skrivit om. Anledningen är att spridning av bilderna bryter mot en konstnärs upphovsrätt, i alla fall om du delar bilden i kommersiellt syfte. Det är inte tillåtet att dela bilden på hemsidor, publicera den i tidningar eller sälja bilden. Men om du lägger upp en bild på Instagram privat däremot, då är det okej, enligt VG.

Konstnärligt verk

Och vad är det som är skyddat av upphovsrätt då? Det är inte själva Eiffeltornet, som är en byggnad på offentlig plats. Det som skyddas är Eiffeltornets ljusshow som introducerades 1985 och som anses vara ett konstnärligt verk. Det är alltså lagligt att fota och sprida bilder av tornet även på natten om det är nedsläckt, men du lär inte se så mycket på bilden utan dess ljus.

Kan söka tillstånd

Om en bild av Eiffeltornet och dess ljusshow ska användas i kommersiellt syfte gäller det att du först söker om tillstånd från organisationen som hanterar tornet: Société d’Exploitation de la Tour Eiffel. Detta gäller alltså om du vill använda en sådan bild för exempelvis marknadsföring, som i en reklam eller en tidning. Vill du däremot dela bilden i sociala medier för att visa dina nära och kära så är det bara att dela på.

Publisert:

LÄS VIDARE