Det bråkar svenskarna om på semestern

Publicerad:
Semester kan innebära mysig familjetid, men också en del bråk.
Foto: Zukovic / iStockphoto
Semester kan innebära mysig familjetid, men också en del bråk.

Semester

Ljuva semester, eller skrik och bråk? En tredjedel av svenskarna bråkar inte alls på semestern, enligt statistik från Resia. Men det här är det övriga svenskar bråkar om – och vad de gör för att undvika bråk.

Sommarens semesterveckor närmar sig för de flesta med stormsteg – och semester innebär ofta kvalitetstid med vänner eller familj. Men allt är inte alltid frid och fröjd under semestern, eller? För en tredjedel av svenskarna är det just det, enligt en SIFO-undersökning gjort på uppdrag av Resia.

– Att en så stor del av svenskarna aldrig bråkar på semestern var verkligen en positiv överraskning, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia, i ett pressmeddelande.

Resten av befolkningen bråkar dock lite på semestern, även om endast två procent menar att de bråkar mer på semestern än hemma.

Olika intressen orsakar konflikter

En tredjedel av de som uppger att de bråkar på semestern vet inte riktigt vad det är som orsakar bråken. Efter det är det olika intressen och vad man ska göra på semestern som är boven i dramat, det bråkar en femtedel av personerna om. 18 procent av de tillfrågade hade olika förväntningar på semestern vilket orsakade bråk. Kanske vill någon ha en riktigt aktiv semester medan en annan bara vill sola och bada? Av de som svarade ”Annat” bråkade vissa om alkohol, och andra om hur man bäst ska hitta vägen. Minst bråkar svenskarna om typen av boende som passar bäst under semestern.

Prioritera egentid och äventyr

Så, hur ska man göra för att undvika att semestern fylls med bråk? En tredjedel av svenskarna har redan lyckats med den konsten, men för de andra kan det vara bra att ta till sig en del tips. I undersökningen svarade svarspersonerna att de bland annat undvek bråk genom att prioritera egentid, eller att se till att fylla semestern med äventyr för att undvika tristess. Även att ordna saker och ting innan avfärd kan vara bra för att undvika bråk.

Det här bråkar svenskarna om på semestern

  1. Tveksam/Vet ej

  2. Olika intressen/vad man ska göra på semestern

  3. Hur tiden ska spenderas

  4. Olika förväntningar på resan

  5. Vad/var vi ska äta

  6. Annat

  7. Pengar

  8. Barnen

  9. Sociala medier

  10. Vilken typ av boende man ska välja

Källa: Resia

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA