Ving klimatkompenserar samtliga resor

Ving klimatkompenserar alla resor.
Ving klimatkompenserar alla resor.

Greta-effekten är fortfarande stark. Tack vare en intensiv klimatdebatt inför många resebolag nya miljösatsningar.
Nu börjar charterbolaget Ving klimatkompensera samtliga flygresor – utan extra kostnad för kunden.

TUI har gjort det, likaså flygbolagen BRA och SAS. Att klimatkompensera flygresor är ett sätt att gottgöra för de utsläpp som görs. TUI kompenserar för resor som sker med bolagets egna flygbolag och bolagets egna hotell. BRA klimatkompenserar för alla resor, SAS för ungdoms- och eurobonusresor.

Många resebolag erbjuder klimatkompensation som ett frivilligt val för kunden, men i de nämnde bolagen sker kompensationen automatiskt och utan extra kostnad för kunden.

Nu sällar sig charterbolaget Ving i skaran. Från och med 29 april klimatkompenserar företaget för alla 1,5 miljoner gästers flygresor, både med det egna flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia och med andra flygbolag. Man gör alltså ingen skillnad på vilket flygbolag kunden flyger med, kompensationen sker ändå. Man fortsätter även med det pågående arbetet att minska klimatpåverkan i hela företaget.

Vill bli klimatneutrala

– Vi vill göra det enkelt för våra gäster att resa mer hållbart på sin efterlängtade semester och har därför valt att kompensera för samtliga gästers flygresor. Turismen skapar arbetstillfällen och möten mellan kulturer men bidrar även till utsläpp av växthusgaser. Vårt huvudfokus är självklart att fortsätta minska våra utsläpp. I tillägg till det tar vi nu ännu ett viktigt steg mot att bli ett klimatneutralt företag och kompenserar därför för de utsläpp som ännu inte kan förhindras, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden.

Klimatkompensationen består av investeringar i projekt som reducerar samma mängd utsläpp av växthusgaser som flygen. De fokuserar utöver minskade utsläpp bland annat även på vatteninfrastrukturprojekt i Östafrika och Gambia, vattenkraftverk i Sri Lanka, vindkraft i Turkiet och Indien samt även ett trädplanteringsprojekt i Spanien. Vinggruppen samarbetar med Natural Capital Partners, NCP, en global ledare inom utsläppsminskningar vars projekt är certifierade och uppfyller kriterierna för FN:s Clean Development Mechanism (CDM) eller Gold Standard.

Publisert:

LÄS VIDARE