10 appar som kan vara bra att ha på resan

Få hjälp med packlistor, solskydd och utländska valutor.

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Skärmtid är inte alltid dåligt på semestern.
Skärmtid är inte alltid dåligt på semestern.

Resor

Det är mycket att hålla koll på innan och under en resa. Har jag packat ner allt jag behöver? Vilken väg är bäst att köra? Och vad betyder det som står på den där skylten? Här är 10 appar som kan hjälpa dig på resan.

Det finns appar för det mesta, och många av dem kan vara riktigt användbara när du är iväg och reser. Det finns appar som gör saker och ting enklare, billigare och snabbare. Här är några av apparna som kan vara bra att ha med på resan, som även norska VG har skrivit om.

1. Pack Point

Att packa rätt kan vara bland det svåraste med resor, och inte sällan står man vid turistattraktionerna med en urladdad kamera och en laddare hemma i Sverige, eller kanske med lite för kalla kläder för klimatet. Men med appen Pack Point skriver du in var du ska åka, hur länge du ska vara borta och vilka aktiviteter du ska ägna dig åt, så genereras det en packlista för ändamålet. Exempelvis tipsar appen om att packa ner en varm jacka inför en resa till Svalbard, eller solglasögon inför resan till Belize.

Det här är appen för den som hatar att skriva packlistor.

2. TripIt Pro

Triplt hjälper dig att skapa ordning på resans alla olika dokument, genom att samla dem på en och samma plats. I appen kan du se dina flygbiljetter, restaurangreservationer och hotellbokningar genom att koppla appen till din mejl. När kopplingen är gjord hamnar dokumenten automatiskt i appen, utan att du måste vidarebefordra någonting.

Att ha allt på en och samma plats kan vara skönt.

3. Scan & Translate

Kan du inte det talade språket i landet du ska till? Då är det skrivna språket antagligen ännu svårare. Med appen Scan & Translate kan du få hjälp med att förstå allt från skyltar till handskrivna lappar. Fota det du vill översätta, välj vilket språk du vill översätta från och till, och så får du se vad det kan betyda.

Nu blir det enklare att förstå lappar och skyltar utomlands.

4. Instagram

Det är nog få som inte vet om att appen Instagram finns, men den kan vara bra för mer än att bara dela semesterbilder och selfies. Genom att gå in på platser och söka på allt från restauranger till turistdestinationer kan du få se bilder och videos som andra besökare har lagt upp. Är vattnet verkligen så blått? Hur mycket turister är det på platsen? Verkar restaurangen ha god pizza? Bilderna kan också sparas, så att du inte glömmer vilka platser du hade kollat upp innan avfärd.

Hur ser det ut vid Bledsjön i dag? Jo, såhär!

5. Qsun – sun safety adviser

Att ligga på stranden och sola kan vara härligt, men det kan vara bra att vara försiktig. Med denna app får du hjälp att kontrollera exakt hur mycket du kan vara i solen, och hur du gör det så säkert som möjligt. Den informerar om när solen är som starkast på den platsen du befinner sig, vilken solskyddsfaktor du ska ha och hur lång tid det är kvar tills du bränner dig baserat på din hudtyp.

En solig dag i juli bör stockholmarna akta sig mellan 10 och 17.

6. Xe Currency Converter

Att hålla koll på hur mycket man betalar kan vara krångligt, men att strunta i det kan leda till dyra beslut. Ojdå, glassen kostade 35 kronor och inte 15? Extra krångligt blir det när valutakurser förändras. Men med Xe Currency converter kan du skriva in en summa och omvandla den till en annan, så att du får se hur mycket pengarna egentligen är i svenska kronor.

Med en valutaomvandlare är det enklare att veta hur mycket saker kostar.

7. Cost Split

Jaha, fick du ta notan för middagen igen? Att hålla koll på vem som betalar för vad är ofta svårt Vissa väljer att istället gå igenom den långsamma processen av att betala var och en för sig, andra försöker spara kvittona för att sitta sista dagen och försöka klura ut vem som egentligen är skyldig vem pengar. Men med Cost Split är det enkelt att göra grupper för varje resa och sedan föra in vem som betalar vad. I slutändan står det sedan vem som har betalat för mycket och vem som har betalat för lite.

För in vem som betalar vad, så kan du se hur mycket alla är skyldiga varandra.

8. Been

Den här appen är kanske roligare att kika på efter resan. Hur var det nu, blev det här det elfte landet jag har varit i, eller var det tolfte? Med appen Been kan du klicka i vilka länder du har varit i, så ger den dig antalet besökta länder, och hur stor del av världen som du har besökt, i procent. Och så får du en tjusig karta där det är markerat var du har varit.

Världen kan kännas väldigt stor när man använder Been.

9. Day count

Kan du inte bärga dig tills det är dags att resa iväg? Då kan det vara skönt att veta exakt hur många dagar, timmar, minuter det är kvar tills resan. Det finns flera olika appar med samma syfte, att hjälpa taggade resenärer räkna ner sekunderna tills det är dags för avfärd. Så fyll i resans namn, datum och klockslag, och sen är det bara att vänta.

Den här appen passar den som vill veta exakt hur långt det är kvar till resan.

10. Roadtrippers

Roadtrippers är som namnet skvallrar om en app för den som ska ut på bilsemester. Förutom att planera körrutten så hjälper appen dig att hitta roliga saker längst med vägen. Efter att du valt destination kan du välja saker du är intresserad av på vägen, är det utsiktsplatser, eller kanske bara mysiga caféer?

På vägen mellan Stockholm och Abisko finns det en hel del att se.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Semester

Instagram

MER OM RESA

Sexbarnsfamiljen fick motorstopp i djungeln

Hon reste till Kina och tillbaka – med tåg

Hyfs i Japan – 17 regler att agera efter

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Slipp dyra hotell – så bor du billigast på resa

Bila i Halland: Superguiden med alla måsten

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Här är årets bästa strandresemål

Rekord för svemester i sommar

Res i spåren av ”Morden i Midsomer”

14 svalkande badplatser i Stockholm

Så mycket snus får du ta med på resan

14 saker att göra när vädret är dåligt

Svenskar hittar kärleken utomlands – med appar

Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Quiz: Vad kan du om Mallorca?

Gör inte det här om du blir sjuk utomlands

Kända turistgatan i Thailand rustas upp

Dåligt väder och låga priser – då bokas sista minuten-resor

Fynda resor till solen – hit går billigaste resorna

Skandinaviens första kvinna att besöka alla världens länder

Så kan du turista hållbart på hemmaplan