Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Airbnb slår tillbaka: ”Bidrar inte till massturism”

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2018-05-29

Airbnb får kritik för att bidra till massturism, men slår tillbaka med en ny rapport.

Massturism hotar att lamslå många populära turistorter.
För att motverka detta förbjuds lokalborna att hyra ut sina hem till turister.
Airbnb har fått stark kritik för att bidra till massturism, men slår tillbaka med en ny rapport.
– Vi tror starkt på att vår community är en del av lösningen för utmaningarna med massturism, säger Nathan Blecharczyk, medgrundare av Airbnb.

Från och med 1 juli är det förbjudet för invånarna i Barcelona och Palma att hyra ut sina lägenheter till turister. Båda städerna lider av det stora antalet turister som semestrar på orterna varje sommar. En bidragande orsak till de stora turistströmmarna är att många hyr ut sina bostäder genom webbsidor och appar, som Airbnb och Homeaway. Enligt uppgifter till BBC ska uthyrningen ha ökat med 50 procent mellan 2015 och 2017.

Dyrare hyror

Det har fått stora konsekvenser för lokalborna. Hyrorna drivs uppåt, så mycket som 40 procent sedan 2013, och turisterna försämrar vissa stadsdelar genom buller och dåligt uppförande.

– Alla europeiska städer har transformerats över en natt av sådana här erbjudanden. Vi behöver ordning. Det kommer att finnas semesteruthyrning i Palma men bara där det måste finnas, säger José Hila, chef över stadsplaneringen i Palma till BBC.

Begränsar uthyrningen

Även Valencia på spanska östkusten har lagt fram ett lagförslag mot uthyrning av privatbostäder till turister via företag som Airbnb. Ett undantag görs för bostäder på bottenvåning och första våning, lägenheter som ofta saknar havsutsikt.

Men det är inte bara Medelhavsländerna som har problem. Amsterdam, Paris och Reykjavik har också problem med privatuthyrning till turister vilket har lett till kraftigt ökade lägenhetspriser. Paris stad har stämt Airbnb för att de inte ha tagit bort bostäder från sin hemsida där ägaren inte har tillstånd att hyra ut.

Ny rapport

Men nu slår Airbnb tillbaka. En helt ny rapport från företaget säger att dess plattform och community-modell tvärt om hjälper till att motverka massturism och främjar hållbart resande. Enligt företaget finns mellan 72 och 93 procent av Airbnb:s boenden utanför de områden som lider av massturism. Airbnb förklarar det med att människors hem är mer utspritt belägna i jämförelse med hotell och därför bidrar till en större geografisk spridning av de ankommande gästerna.

Mer pengar till samhället

Rapporten säger även att värdarna får behålla upp till 97 procent av vad de tjänar på att hyra ut sina hem. De pengarna återinvesterar de i hushållets utgifter, hyra eller amortering, städare, renovering, sjukvård och utbildning. På så sätt går pengarna tillbaka till staden och samhället. Det är en viss skillnad mot hotellkedjorna där 14 till 36 procent av varje dollar inte når fram till det lokala samhället.

Fördelar för lokalbor

Airbnb har undersökt åtta av jordens mest populära resedestinationer som ligger i riskzonen för överturism, inklusive Barcelona, Venedig, Amsterdam och Japan. Deras data visar att Airbnb endast står för 7 procent av alla ankomna gäster, inklusive hotell- och kryssningsfartygsgäster.

– Airbnb bygger på grundstenen att dela sitt hem ger autentiska upplevelser för gäster, medan det skapar fördelar för lokala invånare, platser och samhällen. Vi tror starkt på att vår community är en del av lösningen för utmaningarna med massturism och kan ge en hållbar tillväxt som gynnar alla, säger Nathan Blecharczyk, medgrundare av Airbnb och Chief Strategy Officer.

Här hittar du alla våra
reseguider