Draculas slott till salu – för en rejäl peng

Den blodsugande vampyren Draculas slott i Transylvanien är till salu – för drygt 135 miljoner dollar.

Byggnaden sägs vara full av skrämmande hemligheter.

– Om någon kommer med ett bra erbjudande så kommer vi att överväga det, säger Mark Meyer, på mäklarfirman Herzfeld and Rubin, skriver International business times

På en kulle står det gigantiska slottet och blickar ut över den närmaste staden Brasov i Rumänien. Slottet, som brukar kallas för Bran Castle, byggdes någon gång på 1200-talet och har sedan dess fungerat som hem åt flera historiska personer.

Slottet blev världskänt efter att det figurerat i Bram Stokers kända novell "Dracula" från 1897.

Enligt legenden var krigsherren och prinsen Vlad "The Impaler" fängslad i slottet under 1500-talet – och det var hans öde som inspirerade Stokers till att skriva boken om Dracula. Sedan dess har legenden om att Dracula bott i slottet blivit en sanning, och flera gånger har det gestaltas på film.

Inga badrum

Slottet består av 57 rum, men har inte ett enda badrum.

Trots det blir prislappen hög för den som är intresserad.

– Det här slottet är av äkta vara. Vi behöver inte män som går omkring utklädda i gammaldags dräkter, platsen talar för sig själv, säger mäklaren Mark Meyer till International business times.

Även om Mayer inte vill prata konkreta belopp, så tror experter att slottet kan gå för minst 135 miljoner dollar.

I dag är slottet en av Rumäniens mest poplära turistattraktioner. Varje år besöker över en halvmiljon människor platsen för att undersöka alla mystiska hålor – och se hur begynnelsen kring legenden om Dracula startade.

Hem åt kungafamiljen

Tittar man på vilka verkliga personer som bott i slottet genom åren så är även de mytomsspunna. På 1920-talet gavs slottet till drottning Marie av Rumänien. När hon dog 1938 ärvdes slottet av hennes dotter prinsess Ileana, som i början på andra världskriget öppnade ett sjukhus i närheten för att hjälpa soldater.

Men hela kungafamiljen fick ta alla sina värdesaker och åka några år senare när kommunisterna kom till byn.

– 1948 fick de 24 timmar på sig att sticka från slottet och från landet. De skickades i väg i ett tåg, säger Mark Meyer.

Göras mer turistvänligt

Meyers hoppas att personen som köper slottet är intresserad av att låta det fortsätta vara en turistattraktion. Planen är nämligen att ta hela konceptet vidare ett steg till.

– Vi vill rusta upp slottet med en hiss och utveckla mystiken kring Dracula. Det här är inte bara ett nationellt monument, det är den största och mest betydande attraktion i Rumänien, säger han.

Ladda ner resguide till Transsylvanien

Publisert: