PUB-huset blir hotell

avLeif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

400 hotellrum överst – affärer kvar i gatuplan

Foto: Scandic
Så här är det tänkt att PUB-huset ska se ut när Scandic tagit över.

Nu är ryktet bekräftat – det anrika PUB-huset på Drottninggatan i Stockholm blir hotell.

Bara affärer på bottenplanet blir kvar.

Det är hotellkedjan Scandic som ska bygga om.

– Jag känner ett stort ansvar. Pub tillhör inte bara ägarna Axfast utan alla stockholmare, säger Scandics vd Frank Fiskers.

2013 köpte Antonia Ax:son Johnsons fastighetsbolag AxFast PUB-huset av dåvarande ägaren Atrium Ljungberg för 980 miljoner kronor.

Snabbt började det gå rykten om att PUB-huset skulle byggas om till hotell på det så attraktiva läget vid Hötorget/Drottninggatan.

Så blir det också, bekräftat på en presskonferens i PUB-huset i dag, onsdag 21 januari.

De två översta våningsplanen i varuhuset byggs om till hotell med 400 rum.

Butiker blir kvar

Butiker kommer fortsättningsvis bara att finnas på bottenplanet.

– Vi kommer att ha handeln kvar. Drottningsgatan är den bästa handelsgatan i hela Stockholms innerstad och vi lägger inte ner handeln på ett sådant läge, har fastighetschefen Jan Henriksson sagt till Fastighetsvärlden.

– Vi vill göra något som är bra för både kvarteret och staden.

Hotellytan är närmare 16 500 kvadratmeter som ska räcka till 400 hotellrum plus 3 000 kvadratmeter restauranger och mötesplatser när ombyggnationen är klar någon gång under 2016.

Skönhetsrådet har riktat kritik mot ombyggnationen av det anrika varuhuset som funnits ända sedan 1925 och alltså inte får fira 100-årsdag i dess ursprungliga form.

– Det vi är kritiska mot är de förändringar i bottenvåningen i detta fina art deco-hus där tanken är att det ska bli väldigt mycket glas i stället för den lite tyngre röda graniten, förklarade Henrik Nerlund, kanslichef på skönhetsrådet, till SVT:s ABC när planerna började bli kända.

Erik Lindvall, vd för AxFast, säger så här om det nya hotellet, som ska heta Scandic Haymarket, och dess framtida betydelse för Stockholms innerstad:

– Området mellan Norrmalm och Västra City håller på att smälta ihop och skapa känslan av en större och mer levande innerstad. Tillsammans med Scandic kan vi förädla detta område ytterligare och bidra till en mer levande stadsdel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm