Missa inte Málaga - värt en egen resa

RESA

- de flesta sätter aldrig sin fot i "flygplats- staden"

Foto: Gågatan Calle Larios är en av de mest livfulla shoppinggatorna i Málaga.

Varje år landar hundratusentals svenskar på flygplatserna i Alicante på Costa Blanca och Málaga på Costa del Sol.

De flesta åker direkt till badhotellen och golfbanorna och sätter aldrig sin fot i dessa "flygplatsstäder".

Synd - för de missar två riktigt trevliga spanska städer.

Foto: "Nya Picassomuseet blir den största turistattraktionen", säger Luis Brana, Málaga Tours.

Málaga möter dig med den folkrika gågatan Calle Larios i Málaga - och du är såld. Låt folkströmmen leda dig vidare. Till Plaza de la Constitución och de små gränderna. Rosa putsade fasader, stenhus, tinnar och torn - och så ett livfullt folkmyller. Ett vattenhål var tionde meter, och massor med små roliga butiker. Málaga har också bevarat och rustat upp sina historiska palats, och ståtar nu med en inbjudande elegans.

Och vem var det som utnämnde Jerez eller Sevilla till tapasens hemstad? I Málaga finns fler tapasbarer än i Sevilla och Jerez tillsammans. Det är här man ska äta "spanskt", gå från bar till bar och njuta av dess specialiteter.

Pasage de Chinitas kullerstenar har fört många hungriga själar till anrika Chinitas sedan det etablerades 1937 och till "nykomlingen", den tveklöst mest populära tapasbaren i Málaga, Bar Orellana, från 1938.

Kan det vara Orellanas "ligeritos" (inbakad rökt skinka) eller "huevos supresa" (äggsoppa) som har en magisk dragningskraft? Inte otroligt. Här är alltid fullt, folk står till och med på gatan och äter.

En promenad i Málaga Antigua går genom flera sekler. I ett hörnhus på Plaza de la Merced är Pablo Picasso född, i den vackra kyrkan Santiago är han döpt.

Lite längre bort skymtar Teatro Cervantes, där ännu en av stadens söner, Antonio Banderas, började sin karriär. Men väl så imponerande är ruinerna av Teatro Romano.

Alldeles intill teatern ligger den välbevarade borgen Alcazaba. Men här har man "fuskat", det är svårt att veta vilken sten som är ny och vilken som är gammal. Och så till sist Málagas juvel, katedralen, också kallad La Manquita, "den enarmade damen". Två torn är påbörjade, men det blev bara ett, pengarna tog slut.

Málaga är en stad som aldrig sover. Kommersen kring saluhallen Mercado Central de Atarazanas börjar tidigt. På kvällen flyttar livet till gränderna runt Calle Granada, och vid midnatt öppnar ännu fler barer och dansställen kring Plaza de Uncibay. Först när de första grönsaksleveranserna kommer till saluhallen går de sista partygängen hem för att sova...

Snabbfakta Málaga

Eva Österlind ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM