Shejka loss i backen

RESA

Skidåkning i Dubai - från plus 32 till två minus

1 av 3 | Foto: AP
Det finns knappt några liftköer.

Därute är det 32 grader varmt – i skuggan. Här inne är det två minusgrader, snön frasar under skidorna och andedräkten ryker ur munnen.

Jag åker skidor i det senaste galna påhittet i DUBAI – ett gigantiskt kylskåp i öknen.

Det är lite absurt och faktiskt riktigt kul.

Den jättelika, nyöppnade inomhusskidanläggningen Ski Dubais profil sticker upp som en lyftande jumbojet ur shoppingcentret Mall of the Emirates – ett av världens största med 350 affärer, restauranger och biografer.

I andra länder skulle man banga för det ofantliga energislöseriet i att kyla ner en 85 meter hög och 80 meter bred byggnad till minus 15 för att producera 30 ton snö varje natt – i ett klimat där det kan vara plus 50 grader utomhus – men inte i Dubai. Kan man bygga helt nya öar är väl en skidanläggning en baggis?

Och man behöver inte ha med sig vinterkläder. Jag köper mitt tvåtimmars liftkort och får en ganska snygg jacka, byxor och pjäxor.

Youness Hammouch, 28, ställer in bindningarna på mina hyrskidor. Youness är språklärare från Marocko men arbetar här med att sköta om skidor och snowboards.

– Det är ett kul jobb, jag får träffa mycket folk, och lär mig åka skidor. Jag tänker jobba här ett år ungefär, säger han.

I omklädningsrummet undrar jag lite över slaskproblemet när folk ständigt kommer in med snöiga pjäxor – men självklart finns där en man med en svabb som torkar torrt innan man ens hinner märka det. Billig energi och billig arbetskraft är förutsättningen för det här nöjet.

Uppför en rulltrappa, hämta stavar, in genom en dörr och hej, här är mitt vinterland! Riktig snö!

Den första jag får dela liften med är en tyska.

– Jag har vunnit en resa hit med en veckas hotellvistelse, berättar Yasmin Baykoca, 33, från Nürtingen nära Stuttgart.

– Dubai är en märklig plats. Fantastiskt att man kan åka skidor här mitt i öknen, säger hon.

Första åket är perfekt. Skidorna biter bra i branten och glider fint på flacken. Ett par svängar tar ner farten innan jag lyfter armen mot kortläsaren och åker direkt in till fyrstolsliften – ingen kö här inte. Kortläsarens display visar att jag har 115 minuter kvar att åka på.

Jag hjälper systrarna Tara och Tina Fartash, 10 respektive 13 år, att komma rätt i liften. De bor i Al Ain, en mindre stad inåt landet, där deras pappa är tandläkare.

– Vi får åka skidor medan mamma shoppar och pappa bär plånboken. Vi har åkt skidor en gång förut, i bergen ovanför Teheran, säger Tina.

De är ovana men totalt orädda och åker rakt nerför med lätt plog.

Den här gången åker jag försiktigt fram till den högra sidan av backen där det står en stor skylt: EXPERTS ONLY. Jag snirklar mig nerför branten utan problem och inser att det finns olika grader av expertis: här är kraven inte så högt ställda.

Det ska finnas fem nedfarter men hur jag än räknar kan jag inte se fler än två, plus en barnbacke.

I Dubai möts folk från hela världen och några åk senare har jag delat liftstol med en skotte, två amerikaner, två libaneser, en fransyska och – faktiskt – en infödd Dubaibo samt tre svenskar.

– Jag hade tänkt ligga vid poolen i dag men de andra övertygade mig att pröva på. Det här är ju jättekul, säger Inger Dovlin, 57, från Stockholm.

Hon är i Dubai på jobb med kollegorna Eva Nygren, 35, och Einar Ordell, 48. De har lördagseftermiddagen ledig och blev nyfikna på Ski Dubai.

Inger och jag delar skidminnen från Jämtland medan vi sitter hängande tre meter över snön och väntar på att lift­eländet ska komma igång igen. Det är enda plumpen i protokollet: liften stannar ofta, och ibland blir man sittande tillräckligt länge för att bli rejält frusen.

När displayen visar tio minuter kvar av åktiden känns det att två timmar är precis lagom. Nöjet räcker inte för en hel dag.

I omklädningsrummet slänger man bara jackan och byxorna i en låda och ställer pjucken i ett ställ.

Utanför entrén finns en åskådarläktare där man kan se in i anläggningen, främst till för föräldrar som har sina barn i lekområdet Snow Park där man kan åka kälke och skjuta snö­bollar med kanon. Rätt många föräldrar, en del klädda i traditionell dishdasha, lattjar också i snön. De är lika uppspelta som barnen över det okända elementet som man kan ha så mycket skoj med.

Kolla in guiden:

Plus på ökenåkningen:

Snabbfakta/Dubai

Anders Sandberg

ARTIKELN HANDLAR OM