Plusguide: Antalya

RESA

Ett paradis för billig shopping.

Hit åker

Always, Detur, Fritidsresor och Nazar.

Typ av ställe

Stor stad med cirka 600 000 invånare. Från moderna, livliga gator till Gamla stan, Kaleiçi, med små gator som klättrar upp ovanför turisthamnen. Stenstranden Konyaalti ligger drygt 2 km från centrum.

Strand och bad

Den långa Konyaaltistranden är full av små hårda, men lena, stenar. Men den är fräsch och vacker med Taurusbergens mäktiga toppar i bakgrunden. Gott om strandserveringar, flera med lyxkänsla. Vattnet blir snabbt djupt men är rent och klart. Mat, toaletter, sötvattensduschar, solstolar och vattensporter. En dryg mil öster om centrum ligger Lara Beach, en grusig sandstrand, som också är populär.

Bo

Allt från stora lyxhotell ovanför Konyaalti till enklare pensionat och mysiga hotell i Kaleiçi. Bra, enkelt boende för en hundring. Tips: Sabah Pansiyon i Kaleiçi. Enkelt, trevligt, centralt läge, bra service. Cirka 100 kr för ett dubbelrum inkl frukost.

www.sabahpansiyon.8m.com

Äta/dricka

Som den storstad den är erbjuder Antalya det mesta – från enkla gatuserveringar med mättande kebaber för cirka 10 kr till dyrare finkrogar i anslutning till Konyaaltistranden. Runt hamnen är det risk för medelmåttig mat till alltför höga priser.

Göra/uppleva

Strosa runt i gamla stan, Kaleiçi, spana in 1200-talsminareten Yivli Minare och ta dig ner till hamnen. Härifrån kan du ta en tur med en gület, en traditionell träsegelbåt. Det arkeologiska museet innehåller massor av unika och vackra föremål. Spårvagnen stannar strax intill. Bada i ett hamam.

Utflykter

Övre och nedre Düden-vattenfallen ligger båda cirka 1 mil från centrum. Det nedre ses bäst från båt. Den antika staden Termessos i Güllük nationalpark, cirka 3,5 mil från centrum. Fortsätt upp i de vackra Taurusbergen, 2 500 meter över havet. Aspendos, den bäst bevarade romerska teatern i landet, används än i dag för föreställningar, cirka 4,5 mil österut.

Shoppa

Bästa shoppingen. Fynda på Güllük-gatan – här kan du hitta ett par jeans för under hundralappen. Kopior förstås. Äkta märkeskläder hittar du i det stora köpcentrumet Migros, billigare än hemma. Souvenirbutiker kryllar det av i gamla stan.

Flera lokala marknader för både mat och kläder finns.

Ute sent

Dröj dig kvar på Konyaaltistranden. Mot kvällen är det schyst barhäng som gäller på den delen av stranden som kallas Beachpark. När natten närmar sig är det utomhusdiskot Alley eller Club 29 i gamla stan, Kaleiçi, som gäller.

För barn

Konyaaltistranden med sina hårda, varma stenar och djupa vatten är direkt olämplig för små barn. Däremot finns ett stort vattenland, Aqualand, med massor av vattenrutschbanor. Här kan man även se delfiner i Dolphinland. Men bo hellre i t ex Side och åk hit på en dagsutflykt.

Semesterkänsla

Storstadens puls inbjuder knappast till lugn och ro. Och bättre stränder är enkelt att hitta i charterkatalogerna. Men att strosa i Gamla stan och hamnen har ändå en viss mysfaktor.

Summa:

=24 plus

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

ARTIKELN HANDLAR OM