En ökenoas med lyx i överflöd

Publicerad:
Uppdaterad:

I kitschiga arabemiratet Dubai kan man få lite för mycket av allt

1 av 4 | Foto: ULF HÖJER
Jumeira beach i Dubai. I bakgrunden syns världens högsta hotell "Arabernas torn" som är 321 meter högt och byggt på en konstgjord ö i Persiska viken.

För 40 år sen var emiratet Dubai en liten sandig by. För tio år sen var det en dynamisk stad med byggkranar överallt - men småtrist.

I dag är Dubai ett nöjescentrum - mer synd än sand, "som Ibiza fast utan transvestiter", skrev en resetidskrift.

Men jag siktade faktiskt en transvestit i våras, på ett kafé vid taxibåtskajen.

Det är kontrasterna och mångfalden av språk, klädedräkter och kulturer som är charmen med Dubai.

Några steg från neonskyltarna och höghusen finns asiatiskt myllrande gränder där affärerna har halva varulagret på gatan.

På taxibåten över Dubai creek, den smala viken som delar staden, trängs man med folk från Indien och Sri Lanka. Vid kajen ligger dhower, arabiska fartyg av urgammal modell, nedanför de futuristiska bankpalatsen i glas och stål.

Dubai har många exempel på vacker modern arkitektur bland sina banker, hotell, moskéer och shoppingcentra. Men stilkänsliga personer varnas.

Man fläskar gärna på med lite för mycket av allt - helhetsintrycket blir ofta kitschigt.

Moderniteten paras med traditionell arabisk gästfrihet och tolerans. En västerländsk kvinna kan gå i shorts och bara armar på stan - men självklart inte i en moské.

Det enda som utövas med fanatism är shopping.

Dubai är ett gammalt centrum för guldhandel. Guldsouqen är en sevärdhet: en basargata med guldsmedsaffärer vägg i vägg, med guldet uthängt som draperier i skyltfönstren. Och man kan köpa dyra lyxvaror i svala shoppingcentra men även göra fynd i de indiska kvarteren.

Affärerna är öppna till sent på natten eller dygnet runt.

Det finns mat från hela världen. Några av världens mest kända kockar arbetar här, till exempel John Wood i lyxhotellet Burj al Arab, men man kan få en förbluffande god och riklig måltid för mindre än en hundralapp på en persisk eller indisk restaurang.

Klubbarna har ofta coverband och underhållning, ibland riktigt bra, ibland bara tacky. Entrén kan vara dyr men innefattar ofta ett par fria drinkar. På vissa klubbar är prostituerade en stor del av publiken.

Dubai har nästan ingen kriminalitet.

Man kan glömma plånboken på sätet i sin olåsta bil och den ligger kvar när man kommer tillbaka.

Snabbfakta

Anders Sandberg (resa@aftonbladet.se)

Publicerad: