Dizins äggliftar byggdes på shahens tid

RESA

Inga gillestugor med umpa-umpamusik eller öl i stövel. Inga McDonald’s i backen eller utklädda maskotar för barnen. Men skidåkning och riktigt bra sådan hittar du i Irans bergsmassiv.

Foto: Offpist med familjen.

Utsikten från Tochaltoppen, närmare 4 000 meter över havet, är magnifik. Alborzbergen bildar en mäktig fond till Teheran och under den sju kilometer långa liftfärden upp har man en strålande vy över den hektiska 12 miljonerstaden nedanför. Tappar man inte andan av utsikten, gör man det definitivt av den höga höjden. Men efter ett tag vänjer man sig och snön häruppe är exceptionellt torr och lättåkt.

Iran har ett flertal skidanläggningar – från Tabriz i norr till Shiraz i söder. De flesta är små med en eller ett par pister. Tochal i Teheran eller Darbandsar och Shemshak cirka 1,5 timmar från huvudstaden tillhör de bättre men de flesta väljer det största systemet Dizin – två timmar med bil norr om Teheran. Här finns tio liftar, alla byggda under shahens tid för mer än 30 år sedan.

Det är ett kontrasternas Iran man stöter på i Dizin. Här finns kvinnor i heltäckande svarta chador som provar ett par svängar samtidigt som unga sminkade tjejer tänjer på slöjregeln till det yttersta genom att endast använda en hög krage. Här finns de polygama vindpinade männen från bergsbyn Vilajaderut som arbetar i och underhåller skidsystemet.

I pälsmössor och utan vantar hjälper de bakfulla Dolce & Gabbana-doftande snowboardkillar med I-pod att komma på de gamla rostiga liftarna. Och här finns den nästan gränslösa gästfriheten hos alla man möter, detta trots att väldigt få kan mer än ett par ord engelska.

På fredagar, som är helgdag i Iran, är backarna fulla av människor som kommer för att umgås under lite friare former. Men som turistande skidåkare är det kanske främst för snön, och då i den opistade formen, man åker hit.

Så kan man tänka sig att kompromissa bort en hel del bekvämligheter och moderniteter, after ski och sena kvällsnöjen är Iran ett annorlunda och billigt alternativ för den äventyrslystne skidåkaren som tröttnat på Alperna.

Niklas Smith ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM