2 av 3 vill ha förbud mot alkohol på flyget

Foto: THINKSTOCK
Flygresan kan bli riktigt plågsam med fulla medpassagerare.
RESA

En ny undersökning visar att allt fler är positiva till alkoholförbud ombord på flyget.

Anledningen är att man vill slippa berusade medpassagerare.

Resultatet av undersökningen, som gjorts av resesöksajten Skyscanner, visar att hela 63 procent av de tillfrågade gärna ser att det införs alkoholförbud på flyget.
– Det har skett en markant förändring i inställning bara under det senaste året, säger Skyscanners reseexpert Maria Paulsen, till danska epn.dk.
I en liknande undersökning förra året var det bara två av fem som svarade att de var positiva till ett förbud.

Oro för fulla medpassagerare

Av de 6 000 personer som deltog i undersökningen svarade 43 procent att anledningen till motståndet mot alkohol ombord är att man helt enkelt vill slippa berusade medpassagerare.

Under de senaste åren har det inträffat ett flertal incidenter där berusade passagerare varit inblandade. På en flygning mellan Island och New York förra året tvingades man tejpa fast en berusad man i sätet och ett plan på väg till Tunisien tvingades nödlanda då två berusade kvinnor försökte storma cockpit. Många plan försenas också på grund av berusade passagerare.

Unga dricker minst

Tvärtemot vad många kanske tror är det unga människor som dricker minst alkohol ombord på flyget. Färska siffror som Skyscanner presenterat visar att svenskar i åldrarna 19-29 år är de som oftast väljer bort alkohol i luften. Bland de äldre, 50-65 år, är det betydligt fler som tackar ja till alkoholhaltiga drycker. 66 procent av dem svarar att de dricker ombord varav en tredjedel uppger de dricker ofta eller alltid.
Flygbolaget Norwegian säger till VG Nett att de för tillfället inte överväger något alkoholförbud:

– Vi ser ingen anledning till att sluta med alkoholförsäljning ombord då vi inte har fått in några klagomål från våra passagerare, säger Astrid Mannion på Norwegians pressavdelning.