Läs resechattet om Söderhavet

RESA

Lars Jönsson och Carina Westerfors från Tour Pacific chattade om Australien, Nya Zeeland och Söderhavet

Lars Jönsson säger: På frågan tidigare idag om båttrafik mellan Tasmanien och Nya Zeeland kan vi meddela att någon reguljär sådan inte finns. Tasmanien har bara färjeförbindelse från Devonport till Melbourne på fastlandet. Däremot finns det kryssningar som inkluderar både Tasmanien och Nya Zeeland, men dessa är ganska kostsamma.

Moderator säger: Då kör vi, Lars och Carina. Här kommer första frågan!

Fanny säger: Låter Fiji-Auckland-Cairns-Sydney(alt Brisbane) som ett bra upplägg för oceanien? Ska man välja Brisbane eller Sydney? Vad ska man satsa på i Fiji? Har hört om någon kryssning bland öarna, är det bra? Vilket budget ska man räkna med för sammanlagt 2 mån vistelse (förutom flyg)? :)

Lars Jönsson säger: Hej Fanny, jag skulle definitivt rekommendera Sydney som är en av världens vackraste städer. Ska du resa som backpacker eller vill du bo bra?

Yvonne säger: Hur kommer man till Cook-öarna ? Resplan och vistelse.

Lars Jönsson säger: Man reser via London och Los Angeles t/r med Air New Zealand. Räkna med ca 25 000 kr per person för 10 nätter på turistklasshotell. Vissa tider på året finns det kampanjer och då blir det billigare. Mer info hittar du på www.tourpacific.se

Anneli säger: Hej. Jag undrar om vaccinationer inför Australien och New Zeeland resa. Vad rekommenderar ni?

Lars Jönsson säger: Grundskyddet och gulsot ska all ha som reser utanför Norden. Det finns inga kända tropiska sjukdomar i området. Kontakta dock alltid en vaccinationscentral för senaste informationen.

Kalle säger: Hej, Vi har nyligen gift oss och skulle vilja veta vad det skulle kosta att resa till Cook öarna i 10 dagar på det finaste hotellet ni kan erbjuda?

Lars Jönsson säger: Cooköarna 10 dagar på förstaklasshotell kostar 35 - 40 000 kr per person beroende om det är hög eller lågsäsong.

säger: När är bästa säsongen på Fiji och vilken ö ska man välja. Vi är en barnfamilj med barn på 7 och 9 år. Vill sola och bada

Lars Jönsson säger: Man kan åka året om, men vill man undvika regnsäsongen så åk aril till december. Öarna Mamanuca utanför Nadi erbjuder ett stort alternativ med familjehotell. Musket Cove eller Castaway skulle jag rekommendera. Castaway har barnklubb. Mer info på www.tourpacific.se eller ring en av våra säljare.

Maity säger: Tja jag skulle vilja backpacka i asien o australien vad finns det för möjliheter med öppna biljetter jorden runt ?

Carina Westerfors säger: Det finns även en biljett med Austrian Airlines till Australien t/r via Asien, den kostar från 9500:- plus flygskatter och är giltig i ett år, en gratis flygändring.

Lars Jönsson säger: Nej, du måste boka alla sträckor men dessa kan bokas om under vägen. Ca 14000 kr + skatter på ca 3500 kr inkluderar 2 stopp i Asien, 1 stopp i Australien och sedan Nya Zealand och Fiji eller USA. Flyg med Qantas Airways.

Fanny säger: Som svar på Lars fråga. Jag reser som backpacker.

Lars Jönsson säger: En trevlig kryssning på Fiji för backpackers är Sailing Safari 3 dagar/2 nätter för ca 2500 kr per person inkl måltider.

Carina Westerfors säger: Du kan räkna med c:a 500:- per dag för mat och backpackers boende. Det finns många olika budgetboenden på Fiji, perfekt för backpackers. Din resrutt tycker jag är perfekt.

Lena säger: Jag och min syster skallresa till Australien någon gång under 2007. Vi skall även ha våran 75 åriga mamma med oss. när är bästa perioden,vad "måste" vi se vilket är det bästa färdmedlet för att ta sig runt lite. Vi skall vara borta i 3 veckor.

Lars Jönsson säger: Jag rekommenderar att ni flyger de flesta sträckorna inrikes eftersom Australien är ett stort land. Res när det inte är alltför varmt, t ex mars-november (de är väldigt varmt under deras sommar d v s dec-feb). Måsten är Sydney, Ayers Roch, regnskog och barriärrev. Ring en av våra säljare på 042-17 95 00 så sätter de kostnadsfritt ihop ett förslag till er.

moss säger: var får jag tag på en billig flygstol till nya zeeland? Jag vill uppleva landets natur med hiking och rafting bland annat. Har ni några tips på vad det finns för alternativ? Vilket är det billigaste sättet att ta sej runt på nya zeeland? Ha det!

Lars Jönsson säger: Flyg med Cathay Pacific kostar fr 8900 kr (max 3 månader) och sedan tillkommer 3000 kr i bränskeltillägg och skatter. Busspass är det billigaste sättet att ta sig runt. För äventyr och naturupplevelser passar Sydön dig allra bäst. Du bör boka hingturerna tidigt om du vill med på en guidad tur.

dunedin säger: hur är det med flugfiske på norrön

Lars Jönsson säger: Nya Zeeland är ett perfekt resmål för den fiskeintresserade. Både kring Tongariro och Lake Taupo finns utmärkta flugfiskeområden. Vi tar gärna fram förslag på hotell och boende till dig.

dunedin säger: bästa tiden på nordön om man vill sola och bada

Lars Jönsson säger: december till februari, men framförallt på Bay of Islands i norr samt Coromandel, båda på Nordön.

Erika säger: Vi funderar på att resa till Australien och Nya Zeeland med vår 6 mån gamla dotter. Vi har tänkt oss en resa på 1-2 månader där vi reser runt på olika platser. Vilken tid på året är der bäst att åka och vad måste vi som föräldrar tänka på inför/under resan?

Lars Jönsson säger: Det går utmärkt att resa med barn i Australien och Nya Zeeland. Tänk på att inte byta destination för ofta, undvik de varmaste månaderna (dec-feb). Barnmat finns att köpa, men inte välling (som du bör ta med dig). Vi har haft många familjer med spädbarn så vi har stor erfarenhet.

Sara säger: Hej Vi skall på Bröllopsresa i två veckor efter den 13 maj. Har du tips på vart man kan åka då. Vart är vädret OK vid denna tidpunkt? Vi vill njuta av varandra, sol och bad, god mat och dryck samt gärna lite dykning och andra aktiviteter.

Lars Jönsson säger: Fiji helt klart! Maj är varmare än juni och landet har en av de bästa dykupplevelerserna i världen. För två veckor får ni räkna med 25-30 000 kr per person. Vi på Tour Pacific har alla varit på Fiji så vi vet vad vi ska rekommendera till våra kunder. Många hotell har specialerbjudanden till brlööopspar. Kolla på vår hemsida eller ring en av våra säljare.

Moderator säger: Många frågor om bröllopsresor. Några generella tips som gäller dec - mars?

Lars Jönsson säger: Det är den varmaste tiden på året i Söderhavet, men det kan också regna en del då. Många åker denna tid på året ändå. Det är dock lite lågsäsong januari-mars vilket betyder att vi har fina specialare på många hotell. Meddela alltid resebyrån att ni är bröllopspar för då fixar vi lite extra till er och hotellen bjuder ibland på champagne och annat gott.

Moderator säger: Ok. Nu kommer sista frågan.

samir säger: Hej jag och min kompis tänkte åka till tailand i mars men är lite osäker på om man vågar åka nu efter militärkuppen .i media sägs det att poliser stoppar turister utan anledning och hittar på nått för att dom vill ha mutor . har ni hör nått om det ??

vore tacksam för ett svar .eller man kanske ska åka till Nya Zeland istället.

Lars Jönsson säger: Vi är inte specialister på Thailand, men eftersom turismen där är en av de största inkomstkällorna så är jag ganska säker på att de behandlar sina turister på bästa sätt. Varför inte kombinera Nya Zeeland med Thailand. Qnats tar från 9400 kr + ca 3500 i skatter för en sådan biljett. Om du tar stoppet i Thailand på hemresan så kan du ju välja att åka hem tidigare om du känner för det.

Moderator säger: Vi tackar Lars och Carina för svaren och alla läsare för frågorna. Chatten läggs ut på aftonbladet.se/resa inom kort.

Lars Jönsson säger: Qantas ska det vara!