”Vi lämnade allt för drömmen”

1 av 4 | Foto: Anders Strand och Cino Grahn och, båda 38, och sonen Konrad.
RESA

De sålde rubbet i Sverige för att uppfylla sin dröm. Nu driver de ett eget litet hotell i Italien. – Vi tog steget och har inte ångrat det, säger Cino Grahn.

För ett år sedan bodde Cino Grahn och Anders Strand, båda 38, i en trea mitt i Stockholm. De drev egna företag och levde ett hektiskt storstadsliv.

I dag är det bara familj och vänner som knyter dem till Sverige. De har sålt allt för att uppfylla sin dröm – att driva ett bed and breakfast i Italien.

Det var när sonen Konrad föddes som Cino och Anders började syna sina liv och prioriteringar. De ville ha en förändring.

– Vi ville att Konrad skulle få en trygg och härlig uppväxt och började leta efter det perfekta huset och gatan för honom att växa upp på, säger Cino.

Men inget hus de var och tittade på kändes rätt.

De började drömma sig bort och helt plötsligt kom telefonsamtalet. En god vän som drev det lilla hotellet Ankhura i Toscana skulle flytta till Singapore och ville gärna att hotellet skulle leva vidare. Cino och Anders tvekade aldrig och i november förra året hade de helt plötsligt sålt allt – bil, båt och lägenhet – och flyttat till den lilla tryffelbyn Monterongriffoli i södra Toscana. Deras närmaste granne är vinbonden Frederico som producerar det berömda vinet Brunello di Montalcino.

”Väldigt hårt arbete”

– Att helt plötsligt bo på en ort med bara nio invånare var en chock bara det, säger Anders.

Nu stod de inför en massa nya utmaningar i ett land där de inte ens kunde språket.

– Vi kunde bara några få ord italienska och ingen i byn pratar engelska. Men italienarna är otroligt hjälpsamma och blir väldigt glada när man försöker prata deras språk, säger Anders, som nu efter ett halvår i landet börjar kunna ta sig fram rätt bra.

Cino och Anders driver hotellet helt själva. De städar de fyra gästrummen, serverar frukost utifrån gästernas önskemål, köper alla råvaror och lagar de mest avancerade middagarna själva.

– Det är väldigt hårt arbete, vi har ingen uppbackning om någon skulle bli sjuk, säger Cino som flera gånger har städat och gjort frukost med hög feber.

Ångrar inget

Anders och Cino bor och jobbar under samma tak och lever med varandra i princip dygnet runt.

– Vi försöker ge varandra egen tid. Alla påfrestningar gör att man oundvikligen går varandra på nerverna ibland och då får man ta ett varv runt huset och andas, säger Anders.

Men även om de aldrig kan stänga hotellet och vara lediga och har en viss oro för att hotellet inte ska gå runt ekonomiskt, ångrar de inte att de vågade satsa allt.

– Visst ibland skulle det vara skönt att stänga butiken vid fem och gå hem och kolla på tv och när det var som mörkast i vintras undrade man vad man gör här, men vi lever vår dröm, säger Anders.