Brittiskt bolag ställer in flyg – efter licenshaveri

Det brittiska bolaget Monarch ställer in alla sina planerade flyg från Storbritannien med omedelbar verkan, skriver The Guardian.
110 000 resenärer är strandade och kommer nu att transporteras hem i den största insatsen i landets historia under fredstid.
– Detta är ett aldrig tidigare skådat svar på en aldrig tidigare skådad situation, säger transportminister Chris Grayling till Sky News.

Förhandlingarna om en förnyad licens att sälja paketresor gick i stöpet och vid midnatt ställde det brittiska lågprisbolaget Monarch därför in alla sina resor från Storbritannien, enligt The Guardian.

”Enormt påfrestande situation”

Enligt brittiska medier uppskattas 110 000 turister vara strandade utanför Storbritannien och den brittiska flygmyndigheten CAA har inlett ett arbete för att hämta hem turisterna, som ombeds att inte åka till flygplatsen.

CAA beskriver situationen som den ”största flygbolagsmissen någonsin” och cirka 300 000 av de framtida bokningarna har ställs in uppger The Guardian.

– Detta är en enormt påfrestande situation för brittiska semesterfirare och min första prioritet är att hjälpa dem att komma tillbaka till Storbritannien, säger transportminister Chris Grayling till Sky News och tillägger att insatsen med att få hem resenärerna är den största i landets historia under fredstid.

– Detta är ett aldrig tidigare skådat svar på en aldrig tidigare skådad situation.

Priskrig mellan flygbolagen

Monarchs konkurs innebär att de blir det största flygbolaget i Storbritannien som förlorar rätten att driva verksamhetI och i ett uttalande säger vd Andrew Swaffield att situationen beror på ett antal faktorer, som exempelvis terrorism i semesterorterna Sharm-El-Sheikh och Tunisien, vilket har påverkat bolagets ekonomi negativt.

Transportminister Chris Grayling förklarar Monarchs problem med att det pågått ”ett priskrig” med andra flygbolag och bekräftar för Sky News att anställda på Monarch kommer att förlora sina jobb men att han fått förklarat för sig att flera andra flygbolag kommer att anställa dessa ”väldigt fort”.

En lapp med uppmaningen ”åk hem”

Drabbade Monarch-resenärer befinner sig just nu i Kroatien, Cypern, Frankrike, Gibraltar, Grekland, Israel, Italien, Portugal, Spanien , Turkiet och Sverige.

– Vi fick en lapp där det i princip stod ”åk hem” säger en passagerare till Sky News.

I Sverige flyger Monarch från Arlanda till Luton. Det fanns under måndagsmorgonen inga uppgifter om förändringar inför dagens planerade flight vid 11.50.

Publisert:

Ämnen i artikeln