Här är vinterns värstingar i skidsvängen

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Dags att boka vintersportresan.
Foto: Thinkstock
Dags att boka vintersportresan.

Sugen på en spännande vintersportresa? Dags för nåt riktigt annorlunda. Japansk lössnö eller offpist längs Hurtigruten.

Trycket på vinterns sportresor ökar. Vid sidan om traditionellt charterutbud väljer alltfler skidentusiaster sina egna flyg och vägar i jakten på nya pister.

Förändrade resvanor

– Och trenden från i somras med flera korta resor i stället för en längre håller i sig även när det gäller vinterns skidresor. Många frågar efter kortare resor till Alperna istället för hela veckor, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

När ska jag åka?

Bästa tiden prismässigt för en chartersväng är efter nyår, då priserna är som lägst – men innan sportlovsveckorna (7–10). Då stiger efterfrågan som får priset att stiga igen. Notera också den tidiga påsken, månadsskiftet mars-april, när du planerar.

– I januari är Alperna snösäkert och det finns fortfarande många byar att upptäcka. Turisterna är också relativt få så här års, säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Foto: Thinkstock
Japansk lössnö eller offpist längs Hurtigruten.

Hurtigruten på skidor

Säsongens utbud påminner i mångt och mycket om fjolårets. Men här finns en del upplevelse utöver de vanliga.

Arctic Ski and sail till exempel. Res med Hurtigruten längs norska kusten i fyra dagar i april då solen värmer och dagarna är längre. På dagtid är du i land, ”går på tur” och bestiger fjälltoppar. Sedan skidor offpist tillbaks till båten. Därefter afterski ombord.

– Vi ser en dramatisk ökning av intresset för just Hurtigruten under hela året, säger Lina Eklund på Resia.

Japansk nysnö

Många puffar nu också för Japan. Är skidorterna Niseko, Hakuba och Furano bekanta? Nytt och fräscht och mycket skidåkning med pudersnö som påminner om den i Kanada. Låt vara med betydligt längre restid än till Alperna.

– Japan har fler skidorter än något annat land, fler än 700. Ett av de länder i världen som får mest snö och 75 procent av landets yta består av berg. Lägre än de flesta i Europa och USA, men ändå strax under under 2 000 meter, säger Lina Eklund.

Kanada & USA

Kanada är ett annat land som med världens ”bästa lössnö” lockar många. USA likaså. Skiddestinationer att hålla ögon på:

Kanada: Whistler – alltid hett, stort och välkänt. Kicking Horse – branta backar och puder. Revelstoke och Banff/Lake Louise – alltid jättepopulära!

USA: Aspen – genuint och alltid hett. Jackson Hole – puder och eneklt att flyga till. Mammoth Lake – högsta bergen i Kalifornien med bra snö och säsong ända till juli. Kombinera sol och bad med skidåkning.

Georgien kanske?

– Finns andra udda länder med fantastisk skidåkning. Exempelvis Georgien och delar av Ryssland lockar fler och fler vintersportsentusiaster, säger Katarina Daniels på Ticket och pekar på ett italiensk alternativ som växer:

Sauze d’Oulx liksom Italien lockar fler och fler skidentusiaster. Dels för skidåkning och dels för det kulinariska utbudet.

Intresset för att åka till Alperna är större än någonsin. STS Alpresor, Nordens ledande researrangör, har ökat försäljningen med över 17 procent jämfört med förra säsongen. Sportlov och italienska Alper tar slut fort.

Klassiker

De franska alperna börjar bli rätt fulltecknade, men det finns däremot många resor kvar till Österrikes enorma utbud. Bland klassiska resmål noterar vi två som alltid går bra:

Bad Gastein i Österrike. Ett av Alpernas mest klassiska resmål, med en by som har mycket.

Val Thorens i Frankrike. Byn är något mindre, inte så mysig men åkningen fantastisk i ett stort pistsystem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA