Ännu en stad säljer ut hus för tio kronor

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Bisaccia är en by där gammalt och nytt möts.

Foto: robypangy / iStockphoto

Hus

I Italienska Bisaccia kan du få ett hus för tio kronor.
Initiativet är ett av flera som ska rädda Italienska städer från att dö ut.
Nu vill lokala myndigheter att hela kompisgäng ska köpa de billiga husen.

Skulle du vilja bo i en Italiensk by tillsammans med ditt kompisgäng, eller kanske släkten? Då kan du titta mot Bisaccia i Kampanien, södra Italien. Där finns 90 hus som lokala myndigheter nu säljer för en euro var, motsvarande cirka 10 kronor, skriver CNN.

De boende lämnar staden

Bisaccia är en av flera Italienska städer som drabbas av avbefolkning, bland annat ges hus bort gratis på Sicilien. I Bisaccia har två jordbävningar, den senaste 1980, förvärrat situationen och lämnar en del av staden övergiven. Nu vill lokala myndigheter att kompisgäng, familjer eller släktingar köper flera av husen som står tätt intill varandra.

– Vi står inför en mycket speciell situation här. Det övergivna området ligger i den äldsta delen av byn. Övergivna hus står i kluster intill varandra längs samma vägar. Vissa delar till och med en gemensam ingång. Det är därför vi välkomnar familjer, vänner, släktingar, människor som känner varandra eller investerare att slå sig samman, säger stadens vice borgmästare Francesco Tartaglia till CNN.

Eventuella köpare förväntas renovera de gamla husen, men det finns inga krav på när renoveringen ska vara klar eller vad som ska göras för att rusta upp husen. En fördel är att det är lokala myndigheter som äger husen, så det blir inget krångel med eventuella före detta ägare.

Nu vill myndigheterna att kompisgäng eller familjer flyttar till Bisaccia.

Foto: Laz@Photo / iStockphoto

Möjligheter till utflykter

Bisaccia ligger på gränsen mellan tre italienska regioner: Kampanien, Basilicata och Apulien. Från byn finns det möjligheter till dagsutflykter runt om Italien, och bland annat Neapel och Pompeji ligger mindre än två timmar med bil bort. För den som hellre stannar på hemmaplan så bjuder Bisaccia på lugn och ro. Byn ligger på två kullar med vyer över naturen runt staden, och gamla stenbyggnader beblandas med mer moderna inslag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Bisaccia ligger i Södra Italien.

Foto: domeniconardozza / iStockphoto
Publisert:

LÄS VIDARE

Så maxar du Skåneresan med bil

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus

Resa | Italien

MER OM RESA

Staden som betalar dig för att flytta dit

Här är staden som balanserar på en klippkant

Medelpad: Friluftsliv och laxfiske i världsklass