Flygbolagen som tar betalt för handbagaget

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Resa | Flyg

Dags att börja packa lätt.
Nu kommer nya regler för handbagaget på flyget.
Här är allt du behöver veta.

23 januari infördes Norwegians nya bagageregler som innebär att resenärerna får betala extra om de vill ta med en kabinväska på flyget. Flygbolaget är ett av många som inför nya regler och priser för kabinväskorna. Nu har hotell- och resesöksajten Momondo listat flygbolagens olika regler.

– Det kan vara svårt som resenär att hålla koll på uppsjön av olika regler för bagage, eftersom dessa kan variera utifrån vilket företag du flyger med, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo.

Norwegian

Från och med 23 januari 2020 ingår endast en mindre väska som får plats under sätet framför när du bokar flygbolagets billigaste biljett. Vill du ha mer handbagage får du betala extra. Köper du däremot en LowFare +-, Flex-, Premium- eller PremiumFlex-biljett så får du ta med ett bagage som kan placeras i utrymmet ovanför sätet. De nya reglerna gäller endast för biljetter som bokas efter 23 januari.

Det här får du ta med gratis: En väska som är max 30 centimeter hög, 38 centimeter bred och 20 centimeter djup.

Ryanair

Sedan november 2018 kostar det extra att ta med en kabinväska på flyget, endast en liten väska som får plats under sätet framför får tas med gratis. Om du har köpt Priority-biljett med två bagage, Regular/Flexi Plus-biljett eller en flygbiljett till anslutande avgång får du däremot ta med en kabinväska gratis.

Det här får du ta med gratis: En väska som är max 25 centimeter hög, 40 centimeter bred och 20 centimeter djup.

SAS

Flygbolaget SAS tar inte extra betalt för handbagaget utan du får ta med en kabinväska samt en liten handväska eller datorväska på flyget.

Det här får du ta med gratis: En kabinväska som är max 55 centimeter hög, 40 centimeter bred och 23 centimeter djup, samt en mindre väska som är 40 centimeter hög, 30 centimeter bred och 15 centimeter djup. Kabinväskan får växa max 8 kilo.

Easyjet

När du flyger med Easyjet får tu ta med en kabinväska utan extra kostnad, och den kan placeras i bagageutrymmet ovanför sätet eller under stolen framför. Du får dock endast ta med en väska, så vill du även ha med en handväska eller en datorväska måste du ha ett EasyJetPlus-kort eller en Flexi-biljett. Det finns endast plats för 70 kabinväskor ovanför sätena, så de som inte får plats checkas in och får hämtas på rullbandet efter landningen.

Det här får du ta med gratis: En kabinväska som är max 56 centimeter hög, 45 centimeter bred, 25 centimeter djup. Det finns ingen maxvikt.

KLM

Resenärer som flyger med KLM får ta med en kabinväska och en liten handväska eller datorväska utan extra kostnad. Totalvikten för de båda väskorna får dock inte bli mer än 12 kilo.

Det här får du ta med gratis: En kabinväska som är max 55 centimeter hög, 35 centimeter bred, 25 centimeter djup, samt en mindre väska som är max 40 centimeter hög, 30 centimeter bred och 15 centimeter djup.

Publisert:

LÄS VIDARE

SAS stoppar reklam om att inget är skandinaviskt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Norwegian

Ryanair

SAS

Easyjet

Flygbolag | Resa

MER OM RESA

Då börjar flygbolaget ta betalt för kabinväskan

Avgift för kabinväskor väntas på flyget

Artikeln innehåller annonslänkar

Praktiska kabinväskor som går som handbagage

Så blir flygresan billigare och enklare

Svenska staden tackar nej till influencers som flyger

Här får du mest sol för minst antal flygtimmar

Här är flygbolagen som är värst på Svarta listan

Fälla bak sätet på flyget – när är det okej?

Hundratals svenskar fast på Gran Canaria

Nio saker som stör svenskarna på flyget

Kvinnliga piloten: Inte bättre för att man är man

Det här vill svenskarna ha på flyget

Därför saknas raderna 14 och 17 på vissa flygplan

Mer än hälften av Ryanairs flyglinjer dras in

Här är regeln som flygbolagen mörkar

25 resor där tåget är snabbare än flyget

Tipsen: Så kommer du in i flygplatsloungen

Ryanair stänger ner på Skavsta

Lista: Här är vårens nya flygrutter

Norwegian stoppar långflygningar från Sverige