Gå på spa på kurorten utanför storstaden

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Resa | Lettland

Lettlands enda kurort, det är Jurmala utanför Riga. Hit vallfärdar människor för att sola, bada och gå på något av stadens många span som ofta är billigare än i Sverige.

Kurorten befolkas året runt.
Kurorten befolkas året runt.

En kurort är en plats för att behandla sjukdomar samt för avslappning, och en sådan plats anses ofta ett lämpligt klimat för sjukvård. Endast en sådan ort finns i Lettland, och det är Jurmala. Orten grundades år 1838 av en tsar, och sedan dess har människor åkt till Jurmala som sägs ha ett extra gynnsamt klimat för hälsan. Bebyggelsen har växt till sig sedan 1800-talet, och i dag är platsen populär bland de som vill ha sol, bad, avslappning och spabehandlingar. Ett plus är att den ligger endast 15 kilometer från Rigas Internationella flygplats och 25 kilometer utanför centrala Riga. För svenskarna är det dessutom ofta ett ganska prisvärt alternativ för den som vill unna sig en hälsoresa, då både spabehandlingar och resan till Jurmala är relativt billiga.

Centrala Jurmala är full av mysiga, gamla hus.

Både avslappning och nöjen

På sommaren är Jurmala en livlig badort med allt från sol och bad till pubar och klubbar. Många lockas av den 26 kilometer långa sandstranden. Men trots att semesterfirarna gör platsen lite mer högljud än vanligt så finns det gott om möjligheter för avslappning. Som kurort har Jurmala flera span för människor att besöka, och där finns även flera möjligheter till hälsokurer, medicinska behandlingar och rehabiliteringsprogram. Bland annat finns E. Racenes badhus som byggdes mellan 1911 och 1916 och erbjuder bad med kolsyra eller barrextrakt. Det är bland annat det milda klimatet, luften, leran och mineralvattnet på platsen som sägs vara bra för människors hälsa. Sedan är ju inte den långa stranden och den stora tallskogen någonting som skadar heller. Om sommaren är livlig på orten så är hösten och vintern lugn och avslappnad, då det främst är just spaanläggningarna som lockar dessa tider på året.

Till Jurmala åker människor för att sola, bada och gå på spa.

Kost, konserter och nationalparker

För de besökare som blir rastlösa av att bara hänga på spa så finns det en del att göra. Bland annat ordnas ofta konstutställningar och konserter i staden. Det är inte heller långt till nationalparken Kemeri som ligger cirka en halvtimme utanför Jurmala. I nationalparken finns flera stigar gångvägar i trä så att man kan ta sig runt i parken och beundra dess kärr, skogar och stora biologiska mångfald. Jurmalas stadsmuseum kan passa den som vill veta mer om staden och dess historia.

Kemeri ligger cirka en halvtimme utanför Jurmala.
Publisert:

LÄS VIDARE

16 billiga spadrömmar i Baltikum

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Lettland

Riga

Spahotell

Semester

Turism

MER OM RESA

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Stängda ön öppnar igen – för den som kan betala

Lista: Världens 15 vackraste platser

Italienska städer att besöka på hösten

Hit kan du resa under julens långledighet

7 platser där hösten är som vackrast

Upptäck Karibiens okända pärla

Här är årets bästa strandresemål

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

9 platser där vintern är som vackrast

Skandinaviens bästa stränder – 10 favoriter

16 billiga spadrömmar i Baltikum

Trenden: Avskilda boenden nära naturen

Världens bästa platser att åka luftballong på

Årets mest populära platser att kryssa till

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Liseberg och Läckö slott väntar

Här är mysiga huvudstaden som turisterna missat

Fem platser i Sverige att besöka på höstlovet

Listan: bra och prisvärda resmål att besöka 2020

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Fem unika trädhus att hyra runt jorden