Gå under jorden på semestern

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | USA

Tunnlar, grottor och underjordiska hus – att semestra under ytan har blivit trendigt.
Här är de mest spännande och jordnära platser du kan hitta just nu.

Den 22 april är det Jordens dag, en dag som fokuserar på de miljöproblem som hotar vår planet. Enligt en undersökning från Booking.com vill en stor majoritet (87 procent) resa hållbart för att skona miljön. De tillfrågade kommer från tolv olika länder och fyra av tio bekräftar att de ofta eller alltid lyckas resa på ett miljövänligt sätt.

För att uppmärksamma dagen lite extra bjuder Aftonbladet Resa på dessa spännande platser där man tagit begreppet jordnära till en helt annan (underjordisk) nivå.

Vandra under jordytan på Manhattan, USA

New York får snart sin första underjordiska park. En bra bit under jordskorpan, i en byggnad som heter Williamsburg Bridge Trolley Terminal, bygger man en park där besökarna ska få uppleva både dagsljus och växtligheter. Lowline beräknas öppna 2021 och då ska det förutom parkliv även finnas plats för stora event och konserter.

I ett par års tid har man testat att odla växter i det så kallade Lowline Lab för att se hur träd och blommor beter sig när de inte har tillgång till direkt solljus. Över 100 000 besökare per år har klivit ner under jorden för att följa arbetet. Man lyckades föra ner tillräckligt med solljus, med hjälp av fiberoptik som spridas via kupolformade paneler, för att växter skulle trivas. Man lyckades till och med odla jordgubbar och andra örter.

Lowline som blir 1500 kvadratmeter stor kommer ha ett hundratal speciella takfönster som transporterar solljus ner till växtligheter och besökare.

– När det är kallt ute kan man tänka sig att Lowline ger en efterlängtar paus från kylan mitt i vintern. Eller när det är hett... då är det här en mer behagligt tempererade miljö för människor, säger Dan Barasch, en av grundarna av Lowline till nextcity.org.

Teamet bakom Lowline har inspirerats av den berömde High Line, ett promenadstråk byggt på ett järnvägsspår en bit ovanför marken på Manhattan. Över 4 miljoner människor besöker High Line varje år och man hoppas på ett lika stort besöksantal under jord.

Grotta med plats för många i Arkansas i USA

Via semesterbostadsuthyraren HomeAway kan du hitta den här mysiga grottan som förvandlats till en 6000 kvadratmeter stor bostad. Här finns plats för 16 personer som kan dela på 4 sovrum och 4 badrum. Grottan ligger i Arkansas i USA. Väggarna är formade av naturen och i taket hänger stalagmiter tillsammans med glödlampor.

Sov i en gruva i Sala, Sverige

155 meter under jordytan i Sala Silvergruva finns en specialdesignad svit med sovrum. Den ligger i slutet av en slingrande gruvort och är omgiven av stora bergsrum och vattenfyllda schakt. Sviten har har hamnat på listor världen över som ”ett av världens häftigaste, galnaste och coolaste” hotellrum.

En hiss leder ner till gruvan och gästerna får en guidad tur innan det är dags att duna in under de tjocka täcket. I gruvan är det bara två plusgrader, men sviten är uppvärmd till behagliga 18 grader. Det finns ingen täckning i gruvan, vill man kontakta någon ovan jord får man göra det med en kommunikationsradio. Frukost serveras av en gruvdräng innan man tar hissen upp till marknivå igen.

Bergvilla med grottrum i Lazio, Italien

För att ta dig till huset måste du balansera över en slingrande gångbro. Men väl framme kan du njuta av ett stenhus vars äldsta delar är från 1300-talet och består av vackra grottor som gjorts om till meditationsrum och spa. I en av grottorna finns en privat vinkällare med fina italienska viner. Huset har ett vardagsrum, matsal, en salong, tre sovrum som alla har privat badrum. I trädgården - som bokstavligt talat hänger på kanten av en klippa - finns en pool och ett lusthus där man kan njuta av den spektakulära utsikten. Huset kan hyras via HomeAway.

Bo lyxigt under vattenytan i en damm, Kina

Vid kanten av en stor damm byggs just nu ett spännande hotell – Shimao Wonderland Intercontinental. Det är världens första lyxhotell som ligger i en 90 meter djupt och vattenfyllt stenbrott i Songjiang-distriktet i Shanghai.

Det femstjärniga hotellet har nitton våningar där sjutton av dem ligger under marknivå och de två understa är under vattenytan. Längst ner finna en restaurang med utsikt över vattenvärlden, men även ett tio meter djupt akvarium. Hotellet öppnar under 2018.

Rys och mys i munkarnas gamla kloster, Danmark

Tre meter under jorden kan du lära dig mer om Gråbrödernas liv i Aalborg.

Tre meter under Aalborgs mest populära gågata ligger Gråbrødrekloster, ett underjordiskt museum. Här kan du lära dig mer om klostret och gråbröderna, men även marknadsplatsen och de hus som fick ge vika för munkarnas kloster när det byggdes. Museet är byggt på gamla ruiner och här hittar du saker från vikingatiden och medeltiden och även ett och annat skelett från kyrkogården.

Bergfast Cowboyranch i Utah, USA

Det här unika tvåvåningshuset är inbyggt i ett sandstensblock i ett av de mest dramatiska landskapen i världen. Här finns klippformationer, ökenlandskap och den mäktiga Coloradofloden. Här kan du uppleva det riktiga Vilda Västern. Hyr en häst på ranchen bredvid och njut av det filmiska prärielandskapet från hästryggen, precis som en äkta cowboy.

Dingla från en bergskant i Bahia, Brasilien

Det här konstnärliga hemmet är byggt på en stor klippavsats 300 meter från den historiska byn Igatu i kanten av den kända nationalparken Chapada Diamantina. Huset har en fantastisk utsikt över parken och bergen. Utanför dörren finns fantastiska vandringsleder, grottexpeditioner och bergsklättring. I huset finns tre sovrum med åtta sovplatser, vardagsrum, kök och två badrum.

Stockholms under värld

Om din plånbok inte tillåter några utlandsresor för att uppleva den underjordiska trenden så finns det många härliga ställen i Stockholms ”undre värld” som tar emot besökare.

  • På Hotel with Urban Deli checkar du in under jordytan. Rummen saknar fönster så du behöver inte oroa dig för att vakna av morgonljuset.
  • Stockholms tunnelbana är en riktig konsthall. SL anordnar regelbundet konstvisningar. Vill du upptäcka konsten på egen hand kan du ladda ner kartor i din telefon.
  • Tekniska högskolan erbjuder turer ner i vår första kärnkraftsreaktor R1. Där nere finns ett fantastiskt bergrum där man kan njuta av konserter och föreställningar.
  • Batteri Landsort kan man ta sig ner i underjorden samtidigt som man får en inblick i vår militärhistoria. Under sommarmånaderna sker guidade visningar kl 11.30 och 13.30 tisdag till söndag.
Publisert:

LÄS VIDARE

15 semesterfynd från 400 kronor natten

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | USA

Manhattan

MER OM RESA

Besök Sloveniens mäktiga grottor

Fem unika trädhus att hyra runt jorden

5 öar du kan hyra i sommar

15 semesterfynd från 400 kronor natten

Nu kan du bo i Jack Nicholsons gamla paradishus

Skippa höststressen – semestra i ödemarken

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

3 slott med sköna Game of Thrones-vibbar

Här är världens första lyxhotell i rymden

Gömda och avlägsna hotell- här är 10 favoriter

Här är fem häftiga hotell av is och snö

Upptäck Karibiens okända pärla

Checka in på hotellet – där du får en egen öltapp

10 udda platser att övernatta på i Sverige

Tillbringa en natt med Mona Lisa

Fyra fantasiska bed & breakfast i England

9 coola Airbnb-boenden du kan hyra

7 härliga pensionat för en minisemester

Trenden: Avskilda boenden nära naturen

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

10 häftiga statyer runt om i världen

Vackraste tågresorna i Europa

14 resmål som hotas av klimatförändringarna

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka