Bästa halloweenfirandet i svenska nöjesparker

Halloweenrys för alla åldrar i Sveriges nöjesparker

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

Freja Scott

Halloween – rys och mys i nöjesparkerna.
Halloween – rys och mys i nöjesparkerna.

Halloween

Höstlovet är snart här och med det även årets läskigaste högtid – halloween.
Allt fler svenska nöjesparker erbjuder nu rysliga halloweenaktiviteter för hela familjen.
Vågar du vandra genom en hemsökt nöjespark där monstren rymt från spökhuset eller vill du hellre klappa djur och få en ruskig ansiktsmålning?
Här är sju tips på upplevelser bland spindelnät, spöken och pumpor.

Halloween på Svenska nöjesparker

1. Gröna Lund – Gastkramande spöknyheter

Halloween på Gröna Lund i Stockholm

Öppet: 18 oktober – 20 oktober samt den 25 oktober – 3 november 2019.

Den stora nyheten i år är den kusliga attraktionen Sekten, som går ut på att parkens gäster blir ledda genom ett klaustrofobiskt skräckhus för att bli använda som sektens offer. Besökare varnas att vissa skräckhus inte passar den med svaga nerver.

För andra året i rad bjuder Gröna Lund på den nervkittlande spökattraktionen Skeppet i parkens kaj. Innanför skrovet döljer sig en ondska från en tusen år gammal förbannelse.

Monstren från parkens skräckzoner har dessutom rymt och under hela dagen kan det förekomma skräckinjagande karaktärer på Stora området.

Är du inte ute efter skräck finns det även aktiviteter för de mindre (eller mer lättskrämda) i Lilla området. Där finns garanterat inga mörka krafter. Däremot finns chansen att träffa häxor, se barnteater och gå i lagom läskiga barnspökhus. I Lilla området finns dessutom en mysig höstmarknad.

Om vädret tillåter kommer alla attraktioner förutom Flygande mattan att hållas öppna som vanligt. Lustiga huset har genomgått en förvandling till Olustiga huset.

Det finns ingen åldersgräns men för vissa skräckhus och zoner rekommenderas att man är minst 13 år (11 år i vuxens sällskap). 

Pris: 430 - 460 kronor (beroende på dag) för entré, tillgång till alla skräckhus och fria åk i alla attraktioner (30 kronor rabatt vid förköp online). Gröna kortet gäller inte.

2. Liseberg – Den skräckinjagande Skogen

Halloween på Liseberg i Göteborg

Öppet:  11 – 13, 18 – 20 och 25 – 31 oktober samt 1 – 3 november 2019.

Liseberg finns fem skräckhus och två skräckområden. I nyheten Skogen vandrar du igenom parkens Lustgård i mörkret och skräms av utklädda aktörer och läskiga skuggor.
– Alla dina sinnen skärps i mörkret, dina hjärnspöken väcks till liv och sen fyller vi i resten, enligt Lisebergs skräckhusproducent Sandra Leiknes.

Vill du bli riktigt skrämd är det i skräckområdena Cirkus Bisarr och Distrikt Z du ska befinna dig. Bara reklamfilmen för skräckcirkusen var så läskig att den togs bort från Youtube.

Om du är ute efter de gladare och mer barnvänliga inslagen i Halloween-firandet – såsom pumpor, snälla häxor och bus eller godis – ska du hålla dig till Kaninlandet och Lisebergs trädgårdar.

Nästan alla parkens vanliga attraktioner håller också öppet under Halloween.

Det är ingen åldersgräns för att komma in på nöjesfältet men skräckhusen har 11-årsgräns och skräckområdena har en rekommenderad minimiålder på 11 år från kl 17 – eftersom monstren då letar sig ut bland besökarna.

Pris: 445 kronor (online) för Allt-i-ett-paket. Entré, fri åkning och fria besök i de fem skräckhusen (samt Express-pass till fyra attraktioner som bonus ingår när du köper på hemsidan).

3. Furuvik – Snällare skrämsel

Halloween på Furuvik utanför Gävle

Öppet: 26 – 27 oktober och 30 oktober – 3 november 2019.

Om du vill uppleva ett lite snällare och mysigare Halloweenrys passar Furuvik. Här kan du njuta av parken klädd i Halloweenskrud och träffa häxor med talang för ansiktsmålning eller lyssna på kuslig sagoläsning.

Parkens karuseller och delar av djurparken håller också öppet under Halloween.

Det finns ingen åldersgräns för att komma in i parken men det lite mer ruskiga spökhuset Skräckexpressen som består av den hemsökta Orientexpressen rekommenderas för barn över 7 år.

För den som vill kan Halloweenryset börja redan innan du klivit in i parken. Mellan 26 och 27 oktober samt 30 oktober till 3 november kan man nämligen åka med ett spöktåg från Gävle C till Furuvik. Det finns också vagnar utan spöken och spindelnät.

Pris: Från 299 kronor för åkpaketet. I paketet ingår entré, fria åk och tillgång till alla halloweenaktiviteter. Har du guld- eller säsongskort från sommarsäsongen 2019 får du även 20 % rabatt på din entrébiljett.

4. Kolmården – Möt skogens väsen

Halloween på Kolmården utanför Norrköping

Öppet: 26 - 27 oktober samt 30 oktober - 3 november 2019.

Kolmården firar Halloween för åttonde året i rad och i år har nya attraktioner lagts till. Hospitalet är ett nytt skräckhus där patienter utsätts för experiment av den förskräckliga doktor Ståhl. Snällare upplevelser som pumpalandet Pumpania finns för de lite yngre.

Parken håller öppet även efter att mörkret lagt sig över Kolmårdsskogen. Upplev en stor eldshow och möt skogens väsen som kommer fram i skymningen.

Bamses Värld är en spökfri zon med attraktioner och teater med en ny föreställning för de små. Delar av djurparken håller också öppet och man kan åka på safari som vanligt.

Pris: 319 kronor för en heldag (269 kronor för barn mellan 3 och 12) om du bokar online. I Halloweenpaketet ingår bland annat två dagars entré till djurparken med åkattraktioner & halloweenaktiviteter, en natt på Vildmarkshotellet, halloweenmiddag, spökdisco och tillgång till spa. Paketet kan du boka från 2837 kronor.

5. Parken Zoo - Fågelskrämmornas år

Halloween på Parken Zoo i Eskilstuna

Öppet: 26 - 27 oktober och 31 oktober - 3 november 2019.

På Parken Zoo behöver du inte vara rädd för att plötsligt bli vettskrämd. Där erbjuds mer höstmys än halloweenrys. Delar av djurparken håller öppet och du kan du både klappa djur och åka karuseller – till och med efter att mörkret fallit.

2019 är det fågelskrämmornas år på Parken Zoo, då parken har tagits över av levande fågelskrämmor.

De karuseller som är öppna bjuder dessutom på fria åk. På lördagen klockan 11 - 15 kan du fynda barnsaker på Leksaksloppan inne i Pingvinen vid huvudentrén.

Är du lättskrämd kanske du ska undvika att vandra spökstigen längst in i parken den sista timmen innan stängning. Då kommer nattens varelser fram och stigen blir ännu läskigare.

Pris: Från 250 kronor för vuxna och 180 kronor för barn. Säsongskort gäller.

6. Skansen – Upplev fasor från förr

Halloween på Skansen i Stockholm

Öppet: 26 oktober - 3 november 2019.

Vill du kombinera rysliga sagostunder med lärande? Då är Skansen den perfekta höstlovsaktiviteten. Under halloween vaknar historien till liv och i Stadskvarteret har en mystisk sjukdom brutit lös. Hur trodde man bäst att man skyddade sig och läkte och helade på 1800-talet?

På Skansen kan du lyssna på kusliga berättelser i stugorna, delta i spökpyssel eller gå runt och leka och lära i den sjukdomsdrabbade staden. Slå dig ned i en stuga och lyssna på berättelser om folktro från förr eller ha ett möte med de döda och hör på sägner om gastar och spöken.

På Bollnästorget kan du grilla egen korv eller köpa på plats. Höstlovspyssel kostar 30 kr.

Pris: 140 kronor för vuxna och 60 kronor för barn mellan 4 och 15 år. Student-, senior- och gruppentré kostar 120 kronor.

7. Kokpunkten – Hemsökt actionbad

Halloween på Kokpunkten i Västerås

Öppet: 26 oktober - 3 november 2019.

Under halloween förvandlas hela actionbadet Kokpunkten till ett enda stort spökhus. Attraktionerna får specialgjort spökligt ljud och ljus och det visas nervkittlande filmer i badhuset.

I attraktionen Black River finns risken att du måste trängas med ett spöke. Du som vågar testa ditt mod ska bege dig till badets två slides. Den ena är för den lite mer skraja och den andra för den djärva.

Om all Halloweenskrämsel gjort dig trött passar ett besök på relaxavdelningen bra. Där finns det heller ingen risk att något litet gottemonster knackar på och frågar om ”bus eller godis” – avdelningen har 18-årsgräns.

Pris: Actionbadet kostar 210 kronor för alla över 12 år och 150 kronor för 4–11 år. Barn 0–3 år badar gratis. Entré till relaxavdelningen (18-årsgräns) kostar 295 kronor och actionbad + relax kostar 395.

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Halloween

LÄS VIDARE

57 härliga svenska barntips på höstlövet

ÄMNEN I ARTIKELN

Halloween

Nöjesparker

Parken Zoo

Liseberg

Furuviksparken

Kolmården

Skansen

MER OM RESA

Gröna Lunds nya skräckhus – så läskig blir ”Sekten”

Skräckbilderna: Så blir Lisebergs nya spökhus – utomhus

Gröna Lunds nya attraktion Snake – mest intensiv hittills

Här är nöjesparkens nya skräcksatsning

57 härliga svenska barntips på höstlövet

Här är årets nyheter i Nöjesparkerna

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

Kokpunkten mot Lost City – här är bästa äventyrsbadet

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

11 tips på mysiga saker att göra i höst

Här är Sveriges bästa julmarknader

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Legolands konkurrent: ”Allt som är roligt ska vi erbjuda”

10 läskiga platser att besöka – om du törs

Noshörningsunge född på Kolmården

Här är Stockholms bästa julmarknader

Fira Halloween på Hogwarts i höst

Är det här världens coolaste isfestival?

Du kan får vårens roligaste jobb på Legoland

Ny åkattraktion med Harry Potter på Universal Orlando Resort

Nöjespark med Star wars-tema öppnar i maj

Nöjesparken söker modiga maratonåkare