Här är vinterns tio hetaste skidtrender

avGunnar Andersson

RESA

RESAs skidexpert listar de bästa nyheterna och resorna

1 av 2 | Foto: THINKSTOCK

Skybar med utsikt, pensionärsåkning eller skidor på längden?

Vad du än är ute efter finns det i vinterns utbud.

Här är säsongens 10 skidtrender.

Fest hela vintern i Sölden.

1. Isola 2000, Frankrike – nyhet för familjen

Ligger två timmar norr om Nice vid Medelhavet. Modern familjeskidort med pister som börjar vid hotelldörren. Tjugo liftar och fallhöjd jämförbar med svenska Åre, samt skidortsgrannen Auron inom räckhåll.

Åka hit: Hyr hel lägenhet via Sembo från 3148 kr, exklusive flyg och transfer.

2. Obergurgl – hög nyhet

Vinterns andra riktiga skidortsnyhet är Österrikes högst belägna skidort med två mindre skidområden och härligt långa kryssarpister. Kliniskt rent från liftköer och glest mellan åkarna. Perfekt om du vill ha mycket skidåkning i stressfri miljö.

Liten och ganska lyxig by med fyrstjärniga hotell och stendöda kvällar. Endast 1,5 mil till stora grannen Sölden.

Åka hit: Med Sportresor/STS-Alpresor från 10880 kr, inklusive halvpension och liftkort.

3. Seniorvecka – glid upp i åldrarna

Tidigare var utförsåkning lika med ungdomssport, men i dag glider vi aktivt långt bortom pensionen. Ändå envisas den konservativa resebranschen med att endera satsa på brölparty eller familjemys.

Franska UCPA är först att fatta vilka som klämde lagg tillsammans med Stenmark.

Åka hit: Med buss till UCPA-kolonierna i Val d’Isère från 7350 kr, plus anslutningsavgift, men inklusive liftkort, skidlärare, hyrskidor och helpension.

4. Sölden – gayvecka

Stort och effektivt skidområde i Österrike med liftar som når ända upp till glaciärerna, där World Cup startar i oktober. Extremt långa pister och tokmycket party i stor by med årlig Gay Week i mars.

Sölden har länge funnit bland svenska arrangörer utan att resenärerna fattat tycke. I vinter kliver dominanten STS-Alpresor in. Nu borde det tända till.

Åka hit: Med Sportresor/STS-Alpresor från 10880 kr, inklusive halvpension och liftkort. Kolla även Nortlander och Sembo.

5. Hokkaido – äventyr

Japan är på modet bland äventyrliga offpiståkare. På ön Hokkaido snöar det för jämnan och inga japaner lämnar pisten, fastän snön ligger flera meter djup och orörd strax intill.

Stor exotik på små och påfallande gammaldags skidorter.

Åka hit: Med Langley från 19900 kr. Kolla även X-Travel och Pathfinder Travels.

6. Korta skidresor – sorgligt, men sant

Verkliga skidentusiaster begriper förstås ingenting, men allt fler trivselåkare tror sig bli nöjda med enstaka dagar i Alperna. Problemet är att de flesta alphotell är fullkomligt ointresserade av annat än veckogäster. Tre reseföretag försöker möta efterfrågan.

Åka hit: Korta resor till Alperna med Nortlander från 4495 kr från Köpenhamn, inklusive halvpension och liftkort. Kolla även Lion Alpin och X-travel.

7. Go Alpine – bäst på Italien

Liten researrangör i Skåne som blivit mästare på att plocka garnityret ur den italienska gräddtårtan. RESA föreslår Arabba som ligger mitt i de undersköna Dolomiterna och varifrån du drar på långa pistresor i olika riktningar.

Liftkortet inkluderar 450 liftar, men du blir helnöjd med de hundra närmsta.

Åka hit: Arabba från 9960 kr med Go Alpine.

8. Längdåkning – åk på vasaloppsvecka

Du läser rätt. Längd är hett och i Alperna finns flera mycket fina spårsystem, där vi snackar vackra miljöer och långa luncher snarare än att snora omkring ensam i barrskogen.

STS-Alpresor erbjuder vasaloppsvecka tillsammans med dubbla vasaloppssegraren Håkan Westin i österrikiska Bad Gastein. Prima Travel drar till italienska Dolomiterna i samband med stortävlingen Marcialonga.

Åka hit: Prima Travel åker buss och vill ha 9995 kr, plus anslutningsavgift, men inklusive halvpension och spåravgift. STS-Alpresor inkluderar temaveckan (vecka 3) i det vanliga veckopriset som startar från 10880 kr, inklusive halvpension.

9. Quality Travel – satsar skattefritt

Uppstickare med ovanliga Andorra som enda resmål. Resa var där för fyra år sedan och fann välskötta och toppmoderna liftsystem i ett shoppingparadis där ingen betalar skatt. Flyget landar i Barcelona, följt av ganska lång transfer.

Åka hit: Från 5390 kr med Quality Travel.

10. Skidsafari – klassiker

Ju fler skidorter på en vecka, desto bättre. Resefenomenet från 1980-talet vägrar att dö.

I vinter utökar Langley med en amerikansk variant till fem orter i Utah och Wyoming. Betydligt billigare och mindre bilåkning blir det med Lion Alpin som testar sex orter kring Zell am See i Österrike.

Åka hit: Ski Around US kostar 39000 kr och Alpsafari i Österrike kostar 7646 kr, exklusive anslutningsavgift, men inklusive liftkort.

Gömda prislistor – vinterns irritation

När priserna presenterades i tryckt katalog var det busenkelt att hitta vinterns billigaste resa.

I dag göms priserna bakom boka online-ikoner och ofta krävs en idiots tålamod för att ta reda på när och var det är billigt.

Nu klagar reseföretagen över att vi ringer först och sedan bokar på egen hand över nätet. Vem är vinterns förlorare?

Fotnot: Alla prisexempel är en vecka från Stockholm med boende och transfer om inte annat anges.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM