Skäm bort dig med en chokladhelg

avCharlotta von Zweigbergk

RESA

En weekend med gott

1 av 4 | Foto: Uppvärmd efter ångbastu smakar det bra med en chokladmartini. Charlotta von Zweigbergk smuttar på sin före-maten-drink.

Söta praliner, men också drycker och mat i strävare kakaosmak.

Var hittar vi denna gourmetupplevelse med väl avvägt välbehag?

I Mexiko? Nej, i Askersund.

– Säg till om vi borde ändra något, säger Michael Jacobsson som äger hotellet ihop med sin bror.

Vi vill inte ändra något.

I Askersunds vackra lilla hamn finns hotell Norra Vättern. En trist utsida visar sig ha en trivsam insida. Vänlig betjäning och läcker mat gör att de har många matgäster. Chokladteman har tidigare bara erbjudits konferensgäster men nu är helgpaketet ett koncept för alla.

Njut och lär

– Man ska kunna äta gott, ta det lugnt men också lära sig något, säger Michael Jacobsson Därför ingår också ett besök på Venus Chokladfabrik med provsmakning.

Vårt rum är inrett i marin stil vilket passar bra mot hamnutsikten. En bricka med bubbelvin och färska, chokladdoppade jordgubbar står framdukat. En härlig början.

Kaffe med chokladtårta i loungen sitter fint innan promenaden till Venus chokladfabrik. Där tar ägaren Allanna Malmborg emot oss. Hon berättar om hur hon byggt upp verksamheten, och hur de gör alla praliner för hand efter hemligt recept. Vi njuter smakprover medan hon visar oss det imponerande hantverket.

En het chokladfondue

Tillbaka till hotellet är det skönt att svepa sig i frottérockar och besöka hotellets spa. I ett stort relaxrum med ljussatt plastpalm står en het chokladfondue med färska fruktbitar, vin eller öl därtill. Vi tar en sittning i bastun ibland, och tittar på yrsnön genom stora fönster.

Det första som serveras när vi rosenkindade sätter oss till bords i restaurangen är en underbar chokladmartini, med glaset garnerat med chokladkross. Oväntat gott!

Vin och choklad

Måltiden skulle få riktiga gourmeter att höja ögonbrynen – vad gör denna kock i Askersund? Chokladtemat följer oss diskret till utsökt komponerade rätter med lämpliga viner. Desserten gör att man önskar mer plats i magen. Handgjorda praliner med ett glas lämplig tillhörande dryck till varje. (Jo, till sist blir det något av Grevinnan och betjänten, att hålla igen under dagen lönar sig!)

Det underliga är att efter en natt med tystnadens djupsömn är det bara att hugga in på frukostbuffén med nyväckt aptit.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Fakta/Hotell Norra vättern, Askersund

Pris chokladpaket: 1385 kr/person.

www.norravattern.se

Möjlighet finns också att ordna segelutflykter (sommar), golf, chokladmassage eller en stund vid den gigantiska bilbanan på hotellet.

Kärleksmenyn

Förrätt:

Varmrätt:

Efterrätt:

ARTIKELN HANDLAR OM

Askersund

Choklad