Stressa ner i ett glashus i Dalsland

Ett hus med glastak i Dalsland får dig att stressa ner.
Ett hus med glastak i Dalsland får dig att stressa ner.

I den här stugan av glas och trä somnar du gott under stjärnorna.
Efter tre dygn med enbart naturen och djuren som sällskap blir du mindre stressad och mer kreativ.

Mitt ute i skogen vid sjön Ånimmen i Dalsland ligger en liten stuga som vid första anblicken verkar sakna tak. I själva verket är det gjort av glas och låter besökaren följa allt som händer i naturen vid huset.

Sov under stjärnorna i stugan med glastak.
Sov under stjärnorna i stugan med glastak.

Den som längtar efter lugn och ro och naturupplevelser kan hyra det här huset, eller något av de andra åtta stugorna som är placerade runt om i Dalsland. Upplevelsen sägs vara total, alla vardagsbekymmer begravs i den dalsländska vildmarken och man känner sig mindre stressad, får ett lägre blodtryck och en dämpad ångestnivå. Närheten till naturens lugn gjorde att kreativiteten ökade. Det visade i alla fall den ministudie som Turistrådet Västsverige, Visit Sweden och några forskare från Karolinska institutet gjorde på fem personer med stressiga yrken.

Må bra av naturen

Hösten 2017 fick den brittiske programledaren Ben Fogle, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA, en journalist från Storbritannien och en polis från Tyskland flytta in i varsin stuga på ön Henriksholm.

De gjorde upp eld, paddlade kanot och provade annat som vi svenskar gärna gör i naturen. Forskarna följde deltagarna för att se hur vistelsen i Sverige påverkade deras välbefinnande.

I stugan ryms en 120-säng och man kan boka den ensam eller med ett sällskap.
I stugan ryms en 120-säng och man kan boka den ensam eller med ett sällskap.

Hyrs ut till turister

Det här projektet kallas för The 72 Hour Cabin och var från början tänkt vara ett sätt att locka fler utländska turister till Sverige och uppmärksamma våra unika naturupplevelser. Det är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden som är en satsning från regeringen.

Men stugorna med glastak blev så populära att man nu hyr ut dem till turister. Och vill du själv sänka dina stressnivåer och bo tre nätter i ett glashus så kan du boka en vistelse via Turistrådet Västsverige.

Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE