Billigaste vägen till Alperna

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnfamiljen kan spara tusenlappar på skidresan

Vilken är billigaste och bästa vägen till Alperna?

Våra testfamiljer satte kurs mot alporten Sölden på tre olika sätt: flyg & hyrbil, egen bil & biltåg och med bil hela vägen.

Slutligen jämförde vi kostnaderna med priset för en charterresa.

Foto: Gerd Andersen
Att susa ner för Söldens pister är ett ganska dyrt nöje. Man kan spara tusenlappar på att välja den billigaste resan till Österrike.

En charterresa till österrikiska Alperna med buss för en familj med två vuxna och två barn kostar från 17000 kronor för sju skiddagar.

Vi testade tre andra resesätt för att komma till det österrikiska skidparadiset - flyg, biltåg och egen bil hela vägen.

Egen bil billigast

Familj 1 valde att köra hela vägen. Och egen bil är klart billigast om man bara räknar bensinkostnaderna. Men då handlar det om 350 mil bakom ratten ned och upp. Dessutom får man bara ut sex skiddagar trots att man är borta lika länge som i de andra alternativen.

Familj 2 tog biltåget från Hamburg för att slippa den tröttsamma transportsträckan längs tyska autobahn.

De körde till Trelleborg, tog färjan till Travemünde och körde vidare till Hamburg. På kvällen lastades bilen ombord på biltåget. En fördel är då att man kan äta middag ombord i tågets restauranger, sova och vakna tämligen utsövd på lördagsmorgonen i Innsbruck med bara fem mil kvar att köra till Sölden.

Biltåg är lite dyrare än egen bil, men man får 1,5 extra skiddagar på köpet. Nu är biltåget ganska populärt och har inte så många platser, så toppveckor som vecka nio när Stockholm har sportlov kan det vara svårt att få plats.

Okej flygpriser

Familj 3 valde att flyga. De senaste årens priskrig har gjort flyg till ett realistiskt alternativ. Arlanda-München med Lufthansa kostar mellan 6956 och 12456 kr (vecka 9) för en familj med två vuxna och två barn, 13 och 11 år gamla. En hyrbil (i storleksklassen Passat kombi/BMW 318 kombi) från tyska lågpriskedjan Sixt kostar runt 4000 kronor och det är fina motorvägar ända fram till avfarten till Ötztal där Sölden ligger några mil in i dalen. Snökedjor, som är bra att ha, kostar några hundralappar extra.

Spara på att bo utanför

När man väl är i Ötztal kan man spara mycket pengar på att bo lite utanför själva Sölden. Det går utan problem att hitta ett gasthof med halvpension där boende plus mat och dryck kostar under 11000 kronor för hela vistelsen. Då har man 20-30 minuter att köra till liftarna men det finns gott om parkeringar både i Sölden och i de närliggande orterna Obergurgl och Hochgurgl. Inget alternativ för den som vill klubba och dansa kanske, men för de flesta familjer är det toppen.

Fördelen med charter är att allt fixas åt dig. Det är bara att välja var man vill bo, betala och ta sig till avreseplatsen. Men den som orkar fixa resan själv kan få en oförglömlig skidsemester.

Peter Pettersson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN