Italiensk glass äts bäst i Rom

Foto: Daniel Mangold och Susanne Müller från Tyskland hade blivit tipsade om Giolittis glassar.
RESA

ITALIEN. Rom är berömt för sitt kök i allmänhet, och glass har älskats av romarna i över hundra år. På Giolitti är hemligheten mormors traditionella recept och enbart dagsfärsk grädde.

Den enkla formeln fungerar så bra att till och med påven och arabiska kungahus köper sin glass här.

Foto: Får man inte plats i butiken kan man njuta sin glass på uteserveringen.

Det går inte att missa Gio­litti. Hit, till den klassiska gelaterian mellan Pantheons his­toriska silhuett och de trendiga modebutikerna kring Spanska trappan, kommer så mycket kunder att de inte får plats i butiken. De väller ut på uteserveringen eller hänger mitt i gatan och slickar i sig sina jätteglassar.

Såld från första tuggan

Susanne Müller och Daniel Mangold har kommit till Rom från Kassel i Tyskland för en helg, och Giolitti stod högt på listan över saker de ville hinna med.

– Vi har kompisar som varit i Rom förut, och de rekommenderade det här stället. Jag var helt såld från första tuggan. Nu måste jag komma hit varje dag, jag vill testa så många smaker jag hinner, säger Susanne.

Daniel är inte riktigt lika entusiastisk.

– Det finns ju andra ställen att äta glass på och jag är säker på att deras glass också är god.

Startade redan 1890

Sagan började 1890 när Giuseppe och Bernardina Giolitti öppnade en mejeributik som sålde alla slags mjölkprodukter. Mormor Bernardina fick en snilleblixt en dag och satte åtta av sina barnbarn kring ett bord utanför affären med varsin skål glass. Där satt de som levande reklampelare – och succén var ett faktum.

Viss anpassning till tidens gång har man fått finna sig i – all grädde är numera pastöriserad – men nymodigheter som konserveringsmedel kommer aldrig att komma i närheten av glassen.

Glassbarer finns det förstås gott om i Rom. Men Giolitti kan skryta med att både ha egen tillverkning och ett par egna glassorter. Från början fanns det fem sorter, i dag har utbudet vuxit till 60 smaker.

Vatikanen beställer glass

Basen är alltid densamma: grädde, ägg, socker och mjölk – och färsk frukt eller andra högklassiga ingredienser som champagne. Resultatet blir så läckert att såväl Vatikanen som arabiska kungahus specialbeställer glass härifrån.

Om glass inte är din grej kan du trösta dig med att Giolitti är ett av få ställen i Rom som både gör kaffedrinkar och bakverk på dagsfärsk grädde och mjölk.

Vill du slippa turister ska du komma hit när baren öppnar, klockan sju på morgonen, och njuta av en frukost på nybakta croissanter, en rykande het, skummig cappuccino – och glass.

Här kan du äta glass kl 02:00.

Sara Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM

Rom

Italien

Resa | Rom