Utpressning mot turister på Bangkoks flygplats

RESA

Anklagas för snatteri i taxfree-butiken – krävs på 100 000 kr för att få resa hem

Foto: Även svenska resenärer har gripits för snatteri på Suvarnabhumi-flygplatsen utanför Bangkok.

Danska ambassaden i Thailand varnar sedan den 20 juli sina medborgare för att handla taxfree på Bangkoks flygplats.

Flera turister har gripits av flygplatspolisen och krävts på belopp motsvarande 100 000 kronor för att få lämna landet.

Även svenska resenärer har råkat illa ut.

En av turisterna är en ung danska kvinna. Hon shoppade i en av internationella flygplatsen Suvarnabhumis taxfree-butiker och ville visa upp ett läppstift för en kompis som stod ett tiotal meter bort. Vad hon inte visste var att hon då korsade en osynlig gräns i shopping-området och därmed ansågs ha fört varan ut ur butiken utan att betala. Trots att hon sedan ställde tillbaka läppstiftet.

Det hela iakttogs genom övervakningskameror och kvinnan greps av flygplatspolisen. Hon krävdes på motsvarande 65000 danska kronor, nästan 100 000 svenska kronor.

”Annars skulle det bli stora problem” som polisen mycket aggressivt uttryckte sig med hjälp av en tolk. Under denna press valde danskan att skriva under ett erkännande på thailändska och hon har sedermera dömts för snatteri.

Hotade med ”Bangkok Hilton”

Men den danska ambassaden informerades av kvinnans väninnor och efter att ambassaden kontaktat polisen för att höra sig för om fallet ”glömdes” kravet på 65000 danska kronor bort.

Den danska kvinnan är dock inte den enda turist som råkat illa ut.

Ett brittiskt par utsattes för en liknande händelse, de anklagades för att ha stulit en väska i butiken men när de visiterades efter att de gripits i kafeterian kunde ingen väska hittas på dem eller i deras bagage.

De fördes då till ett rum på ett enkelt hotell i närheten av flygplatsen där de uppmanades att inte försöka kontakta sin ambassad eller någon annan för då ”skulle det bli en enkel biljett till Bangkok Hilton”, det vill säga det beryktade fängelset Bangkwang, som polisens tolk Tony uttryckte det.

Svenskar gripna

Först efter fem dagar lyckade paret få ihop de 7500 pund (runt 100000 kronor) som begärdes och förde över pengarna till tolken Tonys privata konto. Efter det återfick de sina pass och skickades omgående ut ur landet.

En irländsk kvinna, som greps och anklagades för att ha snattat en eyeliner värd några hundralappar, lyckades däremot fly ut ur Thailand utan att betala några pengar.

Enligt brittiska BBC säger sig tolken Tony ha ”hjälpt” omkring 150 utlänningar som råkat i trubbel bara i år. Brittiska ambassaden har gått ut med en varning till resenärer på Bangkoks flygplats att inte gå omkring med varor i butiksområdet utan att ha betalat för dem.

På svenska ambassaden i Bangkok känner man till två fall det senaste året där svenskar gripits för snatteri på flygplatsen, men man har inga indikationer på att de utsatts för liknande utpressningsförsök av polisen.

Tidigare problem för Suvarnabhumi

Suvarnabhumi-flygplatsen utanför Bangkok skulle egentligen ha öppnats 2005. Men bygget kantades av överskridna budgetar, konstruktionsmissar och anklagelser om korruption. Först i september 2006 landade de första flygen.

I början av 2007 tvingades myndigheterna att åter öppna den gamla flygplatsen Don Muang och delar av inrikestrafiken flyttades dit, eftersom inkörningsproblemen på Suvarnabhumi var så stora, med allt från problem för passagerarna att få sitt bagage till trasiga landningsbanor.

Den 26 november 2008 ockuperades flygplatsen av politiska demonstranter, vilket resulterade i strandsatta resenärer och att flygplatsen fick stänga. Först den 5 december kunde den öppna för trafik igen.

ARTIKELN HANDLAR OM