Lev lyxliv – på campingplatsen

"En riktigt skön semester för halva priset jämfört med Medelhavet"

Semesterfirare Thomas Lagerberg och Karina Borg från Mora campar för första gången med dottern Linnea.
Semesterfirare Thomas Lagerberg och Karina Borg från Mora campar för första gången med dottern Linnea.

Kaklade badrum, trådlöst internet och vattenland för barnen. Svensk camping har ryckt upp sig och är hetare än någonsin.

– Vi är fast. Man får en riktigt skön semester för halva priset jämfört med en vecka runt Medelhavet, säger Thomas Lagerberg och Karina Borg som bara väljer femstjärnigt.

Aftonbladet guidar dig till Sveriges bästa campingplatser.

Sveriges 700 campingplatser har aldrig lockat så mycket folk som nu. Förra året såldes 17 miljoner gästnätter och blir det hyfsat väder tror branschen på nytt rekord i år. Enligt branschorganet SCR, Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, beror det på en generell kvalitetshöjning.

– Investeringen i branschen de senaste tio åren har varit enorm och det har gett resultat. I dag är det kaklade badrum som gäller och det är snarare mer regel än undantag att campingplatsen har en restaurang med fullständiga rättigheter, säger Håkan Gusteus på SCR.

Campingen gynnas också av att svenskarna har börjat semestra flera gånger per år.

– De som åker till Thailand på vintern stannar gärna i Sverige på sommaren för att campa. Och ju större utbud en camping har när det gäller barnaktiviteter, desto attraktivare blir den. Den största besöksgruppen är alltjämt barnfamiljer, säger Håkan Gusteus.

Campingplatserna storsatsar

Gustavsvik i Örebro är ett typexempel på en modern camping. Här finns äventyrsgolf, utomhusbad med vattenrutschkanor, inomhusbad med äventyrspooler,restaurang med fullständiga rättigheter och en liten sjö för ädelfiske.

Totalt satsar Sveriges campingplatser 300 miljoner kronor bara i år på att kakla badrum, installera trådlöst internet och bygga nya vattenland.

För Morafamiljen Karina Borg, 36, Thomas Lagerberg, 38, och Linnea Lagerberg, 2,5, blev camping ett bekvämt alternativ till utlandsresan.

– Tidigare har vi åkt utomlands i maj, men i höstas impulsköpte jag en husvagn på nätet för 20 000 kronor och då blev vi ju tvungna att använda den, säger Thomas Lagerberg.

Testar femstjärnigt

Gustavsvik är deras fjärde fincamping på mindre än en vecka.

– Målet är att testa några av de femstjärniga ställen man läst om och då ska man åka tidigt på säsongen för att vara säker på att få plats. Det har varit helt kanon. Det är värt att betala lite mer om det ger extra bekvämlighet, säger Karina Borg.

Trots alla aktiviteter och möjligheter till både kabel-tv och trådlöst surfande är det kvaliteten på grundutbudet som skiljer en bra camping från en dålig, säger Karina Borg och Thomas Lagerberg.

De tycker att det bästa med Gustavsvik är de fräscha och barnanpassade badrummen och att köket har en supersnabb diskmaskin.

– Det är när man slipper krångla med vardagliga saker som man får känslan av att vara på semester, säger Karina Borg.

3 femstjärniga campingplatser...

Så mycket kostar det: Priset för en natt på en femstjärning camping i Sverige ligger under högsäsong (slutet av juni till runt den 10:e augusti) ofta på 300-400 kr för en husvagn. Då brukar el- och tv-uttag ingå, ibland även vatten/avlopp.

Under resten av säsongen sjunker priset med 50-100 kr.

...och här är guiden till Sverige 30 bästa campingplatser

Sveriges 30 bästa camping- platserLadda upp dina bästa campingbilder på Aftonbladet Snack
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN