Omansk mat oväntat svensk

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Mästerkockens recept från orienten

Exotiska kryddor, kalops på kamelkött och linssoppa.

Kocken Peter J Skogström fann sitt matparadis i Oman.

Här delar han med sig av sina recept.

Peter J Skogström smakar sig genom Souken i Salalah.
Foto: Magnus Fond
Peter J Skogström smakar sig genom Souken i Salalah.

När Peter J Skogström från Stolpa­berga i Skåne vann titeln som årets kock 2006 vann han även en gastronomisk inspirationsresa till valfritt land. Peter valde att åka till Oman för att studera den inhemska matkulturen på nära håll.

– Folk undrade varför jag inte ville åka till Frankrike och äta sjurätters­menyer på stjärnkrogar, men jag var ute efter något helt annat. Jag har redan gjort de där resorna och jag ville åka till ett land där jag vet att man använder mycket kryddor. Jag har länge varit nyfiken på Oman, berättar han.

Peter J Skogström botaniserade bland kryddstånden på Salalahs marknad, åt kamelkalops ute i öknen hos nomaderna och blev inbjuden av lokalbefolkningen till familjemiddagar. Det visade sig att Oman och Sverige hade mycket mer gemensamt än vad man skulle kunna tro.

– Ja, jag blev faktiskt överraskad över likheterna. De äter mycket rotfrukter som selleri och majrovor, soppor och kalops. Rätter som länge varit grunden i den svenska matkulturen, säger han.

Men kryddorna är speciella i landet som redan på Kristus tid var en känd handelsplats för kryddor och rökelse.

– I Oman har de tre olika kvaliteter av nejlika och åtta av kummin. Jag såg även en röd spenat som jag aldrig sett tidigare. De använder otroligt mycket kryddor, men det är inte den här chili­hettan som vi kanske förknippar kryddstark mat med, säger Peter J Skogström.

Han fann sig snabbt till rätta i hotellets kök, där han fick titta på hur omans­ka kockar tillagar den inhemska maten. Hans favoriträtter blev linssoppa och omali, en slags brödpaj med rostade nötter.

I Sverige kan man i stort sett få tag på alla sorters kryddor nuförtiden.

– Förra veckan hittade jag torkad lime på Möllevångstorget i Malmö. Det är möjligen svart kardemumma som kan vara knepigt att hitta.

Gul linssoppa med rimmad ­oxbringa och dillyoghurt

Arabisk ­kycklingkebab

Omali

Agneta Elmegård

Publicerad: