Satt bredvid ett lik på planet

Lena: "Det var makabert"

Kvinnan åkte med Kenya airways när mannen bredvid henne avled.
Kvinnan åkte med Kenya airways när mannen bredvid henne avled.

Lena Petterssons flygning till Tanzania blev en rysare.

När en medpassagerare plötsligt avled så tvingades hon tillbringa hela natten bredvid den döda mannen.

Nu erbjuder Kenya Airways Lena 5 000 kronor som plåster på såren.

Lena Pettersson, som till vardags arbetar som reporter på Sveriges Radio, skulle i januari resa bort från ett kyligt Sverige till Tanzania.

Den månadslånga semestern tillsammans med väninnan fick dock en riktigt obehaglig start. Efter ett byte på Amsterdams flygplats Schiphol lade Lena märke till att en av passagerarna såg ut att må väldigt dåligt.

– Redan innan planet lyfte noterade jag att mannen svettades och hade kramper, och flygvärdinnorna var där och sprang hela tiden. Efter ett tag började en av passagerarna, som var läkare, massera mannens hjärta. Sedan lyfte planet, vilket det absolut inte borde ha gjort, säger Lena Pettersson.

"Makaber upplevelse"

Efter ungefär en timme avlider mannen. Han flyttas sedan och läggs på de lediga sätena bredvid Lena.

Resten av resan beskriver hon som en "makaber upplevelse".

– Hans fötter var precis vid mig, jag kunde se hur de stack ut utanför det det vita skynke som de lagt över honom. Det var väldigt obehagligt men jag försökte att inte hetsa upp mig.

Men mardrömmen för Lena slutade inte där.

Kompensation och ursäkt

– När vi väl var framme i Nairobi, Kenya, där vi skulle byta igen, hindrade de oss från att stiga ur planet. Vi fick sitta där en halvtimme till medan myndigheterna kom till platsen. Det började bli väldigt varmt och jag minns att jag tänkte: får jag inte gå ur planet nu så dör jag.

Lena säger till Aftonbladet att hon kunde skaka av sig upplevelsen ganska snabbt och att det inte förstörde semestern. Några rejäla ursäkter och en kompensation på 5 000 kronor från Kenya Airways har fungerat som plåster på såren.

– Det som har hänt har hänt och ersättningen tycker jag känns rimlig, säger Lena Pettersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN