Mamma Mia-ön skövlas på sten av turister

På Mamma Mia-ön Skiathos plockar turister med sig så mycket sten att strandlinjen bitvis försvunnit.
På Mamma Mia-ön Skiathos plockar turister med sig så mycket sten att strandlinjen bitvis försvunnit.

Den berömda stenstranden på Mamma Mia-ön Skiathos håller på att försvinna. Turister plockar med sig så många stenar därifrån att strandlinjen bitvis helt försvunnit. Nu hotar myndigheterna med dryga böter för de som inte lämnar tillbaka stenarna.

Ta en bild – inte en sten. Myndigheterna på grekiska ön Skiathos, känd från Mamma Mia-filmen, uppmanar nu turisterna att sluta skövla den berömda Lalariiastranden. Stenarna har blivit en så eftertraktad souvenir att stora delar av strandlinjen har försvunnit. Men att plocka med sig stenar kan stå dig dyrt. På flygplatsen står numera lådor utplacerade där resande uppmanas lämna tillbaka stenarna annars riskerar de upp till 11 000 kr i böter.

Men turisterna är inte de enda syndabockarna.

– Öns invånare har också tagit stenar för att bygga vackra väggar i sina trädgårdar och mosaikgolv i sina hem, säger Athina Papageorgiou, talesperson för det lokala stadshuset till The Guardian.

Det har dock gått så långt att kustbevakningen gör regelbundna kontroller på de turistbåtar som besöker ön och ombord på båtarna finns plakat med uppmaningar om att låta stenarna ligga kvar.

Myndigheter på Skiathos flygplats har länge klagat över den stora mängd stenar som hittats i resenärernas bagage. Men hoten om böter verkar fungera. Lådorna på flygplatserna fylls nu med stenar och turisterna stiger ombord flera kilo lättare än tidigare.

Publisert:

LÄS VIDARE