Här är ditt Kroatien

Av: Annika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Sugen på Kroatien, men osäker på var du ska börja?

Varsågod – här är RESAs snabbguide till uppstickaren i Medelhavet.

Istrien

Halvö som tidigare hörde till Italien, vilket märks på såväl vägskyltar som vad som serveras på faten. Regionen är alla mat- och vinintresserades dröm.

• Pula – semesterort med en av världens bäst bevarade amfiteatrar, Arena, en före detta gladiatorarena som i dag bjuder på konserter sommartid.

• Porec – kustens mest välutrustade semesterort. Stort sportutbud, gott om campingplatser och sandstränder. Servicen är bäst i Istrien.

Kvarnerbukten

Vackra öar som Losinj, Krk och Cres gör Kvarnerbukten perfekt för en avslappnad öluff. Starta i Opatija med dess tolv kilometer långa promenadstråk längs rivieran. Fortsätt till kuststaden Rijeka och hoppa på någon av båtarna till skärgården. På öarna möts du av grön natur, karga klippbad och sömniga småbyar.

• Rab – ö med vackra sandstränder. Den kilometerlånga Rajska plaza (Himmelska stranden) i Lopar är en av ö-världens finaste. Den gamla kurorten Rab lockar också med kultur och medeltida byggnader.

• Susak – liten ö med flera av Kroatiens sällsynta sandstränder. Sanden sägs även ge en särskild smak åt vinet som tillverkas på ön.

Dalmatien

Den sydvästra delen av Kroatien och av många ansedd som landets vackraste. I Dalmatiens skärgård finns Medelhavets renaste vatten och små, obebodda öar jämte stora turistöar. Längs kusten varvas stora städer som Sibenik, Split och Dubrovnik med fiskebyar, pinjeskogar, olivodlingar och karga klippor.

• Zadar – kuststad som lockar med historiekantad stadskärna och ”havsorglar” vid promenadstråket intill havet. När vågorna strömmar genom rör under vattnet skapar havet sin egen musik. Missa inte heller den kända maraschinolikören när du är här.

• Trogir – vacker stadskärna som är med på världsarvslistan. Kulturella sevärdheter, vacker katedral och mysiga gränder.

Makarska-rivieran

Vacker kuststräcka där stillsammare fiskebyar blandas med livligare badorter.

• Makarska – rivierans centrum, med många restauranger, barer och butiker. Pittoresk hamn och lång klapperstensstrand.

• Baska Voda – fina sandstränder och strandpromenad kantad av restauranger och kaféer. Gott om sportaktiviteter.

• Podgora – stillsam badort med lång strandpromenad som lever upp om kvällarna.

• Tucepi – liten, familjevänlig ort med lång klapperstensstrand.

Zagreb

I Kroatiens huvudstad är stadskärnan kantad av historia. Börja på det centrala Jelacictorget och promenera eller ta någon av de blå spårvagnarna genom staden. Bergbanan som förbinder Gamla stan med den modernare stadskärnan är ett annat trevligt transportmedel. Staden har ett rikt kulturliv och sommartid lockar staden med flera parker och trevliga utomhuskaféer. Längtar man efter grönska tar man sig till naturreservatet Medvednica.

Till kusten är det tre timmars bilresa.

Dubrovnik

De ligger som på ett pärlband – kuststäderna som lockar med medeltida charm.

Längst ner i söder glittrar den allra finaste, Dubrovnik. Men så kallas den också Adriatiska havets pärla.

Gå genom Pileporten som leder in till Dubrovniks hjärta så inser du varför. Innanför den långa stadsmuren möts du av gränder med blanktrampade kullerstenar, det vackra Sponzapalatset, mäktiga bastioner, barockkyrkor, kloster och fästningen Lovrijenac, som tronar på en klippa ovanför det turkosa havet.

Det är inte svårt att förstå varför Gamla stan har utsetts till världsarv. Eller varför Dubrovnik lockar så många romantiker.

Mindre känt är att även badsugna trivs här. Utanför ringmuren stupar klipporna i Adriatiska havet, men tio minuters promenad senare kan du breda ut handduken på stenstranden Banje. Och tio minuters båtresa bort väntar ön Lokrum, Dubrovniks egen badort.

Matintresserade får också sitt. Ser du en skylt med ”konoba” är det bäst att magen kurrar. För där inne väntar en familjeägd restaurang som sannolikt serverar stora och kärleksfullt tillagade portioner. Börja med någon av alla rökta ostar och prsut, lufttorkad skinka. Fortsätt sedan med nationalrätten cevapcici eller en skaldjursbuzzara, en gryta med vin, tomat och örter.

Split

Kroatiens nästa största stad och en bra trampolin till mellersta skärgården. Eller slutstation för den som öluffat och tröttnat på sol och bad. Strosa i Gamla stan och längs strandpromenaden Riva. Kika in i kejsar Diocletianus världsarvslistade jättepalats och drick kaffe på de mysiga torgen. På kvällen lockar barerna längs stränderna Riva och Bacvice.

Öarna

Öarna i södra Kroatien är de mest populära. Här finns ö-världens mest kända strand, Zlatni Rat, på ön Brac, men också gott om vikar där du kan få vara helt själv. Stanna på pytteön Lopud om du bara vill ta det lugnt eller Hvar om du vill hinna pricka in så många barer som möjligt. Eller ge dig ut på en öluff och få lite av varje – det är lätt (och billigt) att ta sig mellan öarna.

Läs mer om öarna på nästa uppslag!

Nya sätt att resa i Kroatien

• I år lanserar charterbolagen flera nya sätt att upptäcka Kroatien.

• Apollo erbjuder en skärgårdskryssning, med stopp i bland annat Dubrovnik, Korcula och Hvar.

För familjer som vill upptäcka landet helt i sin egen takt finns ett nytt husbilspaket. Efter landningen i Split väntar en husbil, tillsammans med kartor och förslag på kortare och längre rutter.

• Fritidsresor har satsat på en cykelrundresa i gourmetdistriktet Istrien. Den veckolånga resan inkluderar tre dagsturer på cykel med guide och resterande dagar på egen hand. Pris en vecka från 9 748 kr med del i dubbelrum, halvpension, cykelguide och kartor.

Dessutom erbjuder Fritidsresor numera tågcharter till badorten Porec i Istrien. Här varvas dagar på stranden med besök hos områdets många vin- och matproducenter. Pris en vecka från 5 198 kr för resa och del i dubbelrum.

Publicerad: