Galna lyxen på flyget du aldrig får uppleva

RESA

Ja, det var bättre förr – unika bilder avslöjar hur våra flyg såg ut Matigt bidextra

1 av 13 | Foto: Foto: © SAS Museum, Oslo Aiport, Norge
Mat serveras till förstaklass på 1970-talet.

Hummer, kaviar och hel skinka – allt serverat av en egen kock.

Här är bilderna som visar hur flygplansmaten såg ut i första klass på 1960- och 70-talet.

Visst var det bättre förr?

Det är flygbolaget SAS, 70 år i år, som nu släpper bilder på hur det såg ut i första klass på flyget under 1960-, 70- och en bit in på 1980-talet.

Och resenärerna verkar ha njutit i fulla drag under perioden, som med rätta kan kallas ”flygets gyllene era”.

På en av bilderna serverar flygvärdinnan en hel hummer med tillbehör – en rätt som var ofta återkommande på flygbolagets meny förr om åren, rapporterar Daily Mail.

Meny värdig lyxkrogen

Huruvida brödet som serverades var färskt framgår inte, däremot skars ofta påläggen upp direkt på plats.

Ett urval av salamikorvar eller för den delen bitar av en helrökt skinka fanns att välja på. Under dessa år hjälpte även personalen till med urval av måltidsdryck, de minimala vinflaskorna och ölburkarna flaskorna vi är vana var ännu inte uppfunna.

Menyn från flighten mellan Köpenhamn och Bangkok påminner mer om en lyxkrog än flyget. Eller vad sägs om mixad sallad, crêpes fyllda med svamp och bacon, färsk frukt, croissant med tillbehör pocherade ägg med sauterad spenat, rostad potatis och korvar?

Räkmacka i ekonomiklass

Av bilderna att döma blev resenärerna i ekonomiklass knappast besvikna.

Förvisso var serveringen och upplägget långt mindre extravagant än i förstaklass, men flygbolaget kunde ändå kosta på sig en fräsch sallad, stor räkmacka, några bitar rökt lax samt en bakelse till efterrätt.

Går det ens att få så bra mat på flyget nuförtiden?

Se matigt bildextra ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM