Sommarens 10 bästa solsemester-tips

Sol, stränder och mer därtill: Matigare Mallorca Upptäck det äkta Grekland 10 heta nyheter 2016 – med prisexempel

Längtar du efter att upptäcka nya delar av Kroatien, Grekland eller Portugal? Solsäkra semestern med någon av resebolagens nyheter för sommaren 2016.

Text: Tina Vernon

Gamla charmiga hus möter nya vräkiga lyxyachter i Gaios.
Gamla charmiga hus möter nya vräkiga lyxyachter i Gaios.

1. Paxos - det äkta Grekland

Den grekiska ön Paxos är minst i Joniska havet och än så länge inte alltför turisttät. Huvudorten Gaios ligger vackert vid öns östra kust, med smala gränder och pastellfärgade små hus. Staden rymmer genuina, grekiska tavernor och en fiskehamn som under högsäsongen lockar både segelsemestrare och lyxyachter.

Nyhet för: Apollo öppnar som enda svenska researrangör upp två hotell på Paxos i maj i år. Båda hotellen ligger i Gaios som nås via transfer från ön Korfu.

Prisexempel: En vecka på Paxos kostar från 6 448 kr per person.

Den vackra men otillgängliga viken Smuggler’s Cove på Zakynthos nås enbart från vattnet.
Den vackra men otillgängliga viken Smuggler’s Cove på Zakynthos nås enbart från vattnet.

2. Vackra stränder på Zakynthos

Greklands natursköna Zakynthos tillhör den Joniska ögruppen. Här ligger bland annat det kända Smuggler’s Cove, en vik som bara nås med båt och hyser ett gammalt skeppsvrak som sägs ha tillhört smugglare. Ön är även idealisk både för dem som söker långgrunda stränder och dem som hellre ägnar sig åt olika vattensporter på semestern. Här kan du även kryssa bland sköldpaddor och uppleva storslagen natur.

Nyhet för: Fritidsresor lanserar så mycket som 29 hotell i olika prisklasser på Zakyn­thos. Bland hotellpaketen finns bland annat familjeanläggning med Bamseklubben och ett hotell med egen vattenpark. Apollo erbjuder också resor till Zakynthos.

Prisexempel: En vecka för 3 748 kr med Fritidsresor.

Solresors nya Mallorca-koncept fokuserar på mat- och vinupplevelser.
Solresors nya Mallorca-koncept fokuserar på mat- och vinupplevelser.

3. Gastronomi på Mallorca

Den spanska charterön har mer att erbjuda än bara sol och bad. Det vill researrangören Solresor visa upp med sitt nya koncept där de satsar på mat- och vinupplevelser. Det blir bland annat matlagningskurs, besök på en närliggande vingård och olivoljeprovning.

Nyhet för: Solresor startar sina Premium Mallorca-resor i slutet av april.

Prisexempel: En vecka med halvpension och utflykter i Solresors regi kostar från 8 995 kr per person.

Mysiga Tossa de Mar ingår numera i Scandjets sortiment.
Mysiga Tossa de Mar ingår numera i Scandjets sortiment.

4. Sol, stränder & spanska smaker

Costa Brava hittas i Spaniens nordöstra hörn, och är en semesterfavorit hos spanjorerna själva när de vill undfly de värsta turisthorderna. Området har tack vare närheten till Frankrike och sitt läge vid Medelhavet ett eftertraktat kök såväl som breda badstränder. Med både Barcelona och det något mindre Girona på kort avstånd kombineras solsemestern enkelt med ett stadsbesök över dagen.

Nyhet för: Scandjet som flyger från Göte­borg, Karlstad, Kalmar och Kristianstad lägger till Costa Brava i sitt sortiment med tre destinationer i närheten av staden Girona.

Prisexempel: 8 dagar i Costa Brava för 4 810 kr med Scandjet.

Kavala erbjuder kultur och historia – men självklart går det även att ta ett dopp.
Kavala erbjuder kultur och historia – men självklart går det även att ta ett dopp.

5. Kultur och cityliv i Kavala

Kavala stad ligger vid kusten på fastlandet i nordöstra Grekland. Staden är flera tusen år gammal, med en stor fästning som omges av låga hus och smala gränder, men upplevs trots detta som en livlig och modern stad. Det genuint grekiska blandas med friska stadsfläktar och historiska kvarlämningar, vilket gör Kavala till ett resmål för den som vill göra mer än att ligga på stranden under semestern.

Nyhet för: Ving erbjuder två hotell i Kavala från och med maj i år. Kavala kan även kombineras med den närliggande ön Thassos.

Prisexempel: En vecka i Kavala med Ving kostar 6 350 kr per person.

Rovinj i norra Kroatien är en av Apollos nyheter för säsongen.
Rovinj i norra Kroatien är en av Apollos nyheter för säsongen.

6. Kroatien får fler resmål

Intresset för Kroatien har ökat stort de senaste åren, och resebolagen följer så klart efter genom att utöka sitt utbud i landet. Kroatien lockar med sitt kristallklara, turkosa vatten och genuina stadskärnor som i många fall har stått sedan medeltiden.

Nyhet för: Apollo lanserar nya destinationer i Istrien i norra Kroatien, med städerna Pula, Poreč och Rovinj. De slår också upp portarna för ett nytt koncepthotell för barnfamiljer på Makarska rivieran. Även Fritidsresor utökar sitt utbud med en anläggning på Makarska rivieran och dubblar antalet resor till Kroatien jämfört med förra året. Ving lägger till fler hotell på ön Brac och utökar sitt totala Kroatien-utbud till 17 olika destinationer.

Prisexempel: Från 5 848 kr med Apollo.

Apollo erbjuder tolv nya charterhotell på Algarvekusten.
Apollo erbjuder tolv nya charterhotell på Algarvekusten.

7. Vin och skaldjur på Algarvekusten

Algarvekusten sträcker sig 16 mil längs med Atlanten på Portugals södra gavel. Här varvas branta, dramatiska klippor med vidsträckta sandstränder. Trakten är känd för sitt utsökta utbud av fisk och skaldjur, och här finns ett flertal lokal­producerade viner.

Nyhet för: Apollo har inför sommaren lagt till 12 hotell i Algarve till sitt chartersortiment. Solresor anordnar sedan tidigare charterresor till Algarve.

Prisexempel: En vecka i Algarve kostar från 4 098 kr med Apollo.

Costa de la Luz – om spanjoren själv får välja.
Costa de la Luz – om spanjoren själv får välja.

8. Solgaranti på Costa de la Luz

Costa de la Luz betyder ”ljusets kust”, och precis som namnet antyder är soltimmarna här många och långa. Spanjorerna själva semestrar gärna i området, och trots att en hel del turister hittar hit blir det sällan trångt. Kusten erbjuder kilometerlånga stränder för alla smaker – både för dem som vill hyra solstol och ha tillgång till strandkaféer och dem som föredrar mer orörda strandremsor.

I staden Punta Umbria finns mysiga tapas­barer och flera vackra utflyktsmål – och havet är bara hundra meter bort.

Nyhet för: Apollo har nu två hotell i Costa de la Luz, båda i staden Punta Umbria. Solresor erbjuder sedan tidigare tre destinationer i Costa de la Luz.

Prisexempel: 7 748 kr per person för en vecka med Apollo.

Agios Nikolaos på östra Kreta ingår numera i Fritidsresors utbud.
Agios Nikolaos på östra Kreta ingår numera i Fritidsresors utbud.

9. Kretas nya sida

Kreta är den största ön i den grekiska övärlden och ett klassiskt chartermål. Öns västra del har länge varit populär, särskilt bland barn­familjer, medan den östra sidan är något mindre välbesökt och främst lockar vuxna par.

Nyhet för: Fritidsresor utökar sitt utbud med flera hotell runt staden Heraklion. Dessutom erbjuder de direktflyg från två nya platser, Borlänge och Kalmar. De har sedan tidigare flera hotell på resten av ön. Researrangören Detur utökar sitt sortiment på Kreta med hotell nära städerna Chania och Rethymnon, och passar även på att lägga till Göteborg, Norrköping och Ängelholm som avreseorter till de tidigare etablerade Stockholm och Sundsvall.

Prisexempel: 8 dagar för 3 598 kr med Fritidsresor.

Det tusenåriga klostret i Patmos befolkas än i dag av munkar.
Det tusenåriga klostret i Patmos befolkas än i dag av munkar.

10. Varva ner på Patmos

Patmos är en lugn och stillsam ö i den grekiska övärlden, med historiska anor i form av ett tusen år gammalt kloster som fortfarande befolkas av munkar. Desto mer händer i hamnstaden Skala, med mycket folk i rörelse mellan tavernor, kaféer och barer. Patmos ligger nära ön Samos, där böljande kullar samsas med små mysiga byar.

Nyhet för: Apollo har lagt till Patmos i sitt Greklandsutbud inför sommaren. Destinationen finns sedan tidigare även hos Fritidsresor som kombinationsresa med grannön Samos.

Prisexempel: En vecka på Patmos med Apollo kostar från 5 398 kr per person.

Publisert:

LÄS VIDARE