Guide: Kerala

RESA

Därför: Naturen och folket. Båda lika vackra.

Bästa tid: Vintern.

För vem? För alla utom för partygänget. Indierna är milt sagt måttliga med alkohol.

Absolut inte: Att skada en ko är en allvarlig sak som leder till bråk. Lämna aldrig över en gåva med vänster hand. Ät med höger hand.

Obs! Siden är billigt och köpvärt. I basarerna gäller det att pruta. I umgänget med myndigheter ska man behålla lugnet.Åka hit

Charter: Finns inte.

Reguljärt: KLM, Gulfair, Emirates plus några bolag till flyger från Europa till Trivandrum (Thiruvananthapuram) och Cochin. Prisexempel: Med Air India till Cochin via Bombay 8 370 kr.

Bo

Från enkla bungalower för 50 kr/natt till lyxhotell för flera tusen. För 250 kr får du ett trevligt dubbelrum med frukost på hotell med pool och nära havet. Luftkonditionering i de flesta rum på låglandet. Mer ovanligt i bergstrakterna.

Äta/dricka

Fisk och skaldjur är bäst. Havets läckerheter kan på lyxrestaurang gå loss på motsvarande 150 kr, men oftast är det billigare. Missa inte den heta, söta efterrätten paysam. Där alkohol serveras kostar en öl 10-20 kr.

I de större städerna finns McDonalds och amerikanska snabbmatskedjan KFC, Kentucky fried chicken.

Göra/uppleva

Sola, bada, besöka teplantager.

Äventyrslystna kan prova tigertrekking i Perriyarparken, två dagar och en natt i djungeln bland tigrar och leoparder. Bara för personer mellan 15 och 70 år. Beväpnade vakter medföljer ifall djuren blir för närgångna. Prisexempel om man ingår i en femmanna-grupp: 150 dollar (cirka 1 450 kr). Mindre grupp kostar mer.

Bad/natur

Hela Kerala är egentligen en lång, mycket bred kustremsa. Stränderna har oftast mjuk, fin sand. Det finns ett ganska utvecklat strandliv med kommers och aktiviteter.

Nästan alla bättre hotell har pool.

Priskoll

Indien: 63

Sverige: 100

Så mycket kostar

Öl, 33 cl: 4,70 kr.

Kopp kaffe: 3,70 kr.

Taxi 3 km: Rickshaw 6-7 kr, turisttaxi 12-15 kr.

Lewis 501: 460 kr. Skräddarsydd kostym från 250 kr.

Snabbfakta

Göran Svedberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM