Grönt ljus för resor till Phuket

RESA

UD lättar på restriktionerna - avrådan kvarstår för Khao Lak och Phi Phi-öarna

Phuket

Svenska utrikesdepartementet har lättat på restriktionerna för att resa till Thailand.

UD avråder nu inte längre människor från att resa till katastrofområdet.

Men det finns fortfarande begränsningar för resandet.

- UD avråder från resor till Phi Phi-öarna, säger Christer Asp, ledande svensk diplomat i Phuket.

Öarna är fortfarande stängda av thailändska myndigheter för andra än räddningsarbetare. Andra släpps inte i land även om kontrollen kanske inte är hundraprocentig.

- UD avråder också från resor till Khao Lak-området, säger Asp.

Hotell utplånades

Det var i Khao Lak de flesta drabbade svenska turisterna bodde. Det var där hotellen jämnades med marken och förödelsen blev enorm.

I de olycksdrabbade områdena finns i dag ingenstans att bo, den infrastruktur som byggts upp för turismen är till stora delar borta och det är på flera ställen problem med vattenförsörjningen.

Övriga delar av Phuket-området, till exempel Phuket stad eller områden som Patong Beach och Kata Beach är det fritt fram att resa till.

När UD avråder från resa till en plats är det inte samma sak som att det är helt förbjudet att åka dit. UD:s rekommendation har ändå juridisk kraft. Den som i förväg beställt resa till en plats, som UD plötsligt avråder svenskar från att besöka, har rätt att få pengarna tillbaka för sin biljett.

Fritidsresor tillbaka

Efter att UD gett grönt ljus för resor till Phuket meddelar Fritidsresor att man åter startar chartertrafik till Phuket.

Redan från och med tisdagen kommer resenärer att kunna boka hotell på Karon Beach, Kata Beach och Krabi. Programmet kommer att vara en tredjedel av det ursprungliga.

Khao Lak kommer inte att omfattas, och Phi Phi-öarna ingick inte före katastrofen i Fritidsresors program.

Ving och Always också tillbaka

Även Mytravel-gruppen, med Ving och Always, återupptar resorna till Phuket-området från 1 februari.

43 av Vings och Always 52 hotell i Phuket-området är oskadda och finns kvar i programmet. Däremot utgår hotellen i Kamal, Phi Phi, Bangtao och Khao Lak.

- I Kata, Karon, Krabi och Surin beach syns idag inga eller få spår av katastrofen, skriver Susanne Krutrök på MyTravels i ett pressmeddelande.

- I Patong pågår ett omfattande arbete med att återställa de delar som skadades. Till den första ankomsten i februari beräknas även Patong vara i gott skick igen.

Christer Jönsson/TT , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM