Bästa farleden genom Europa

1. Från Travemünde går man till Lübeck. Mitt i stan hittar man Elbe-Lübeck-kanal, som går rakt söderut. Efter 67 kilometer och sju slussar når man floden Elbe vid Lauenburg.

2. Redan efter några kilometer västerut längs Elbe, medströms, kommer Elbe-Seiten-kanal, 218 kilometer lång. Den leder söderut till Mittellandkanal. Elbe-Seite-kanal är nybyggd, 1976, och har bara en sluss och ett 38 meter högt lyftverk.

3. Därefter följer man Mittellandkanal västerut, förbi Hannover och Minden, tills den möter Dortmund-Ems-kanal vid Bergeshövede.

4. Där fortsätter man Dortmund-Ems-kanal söderut, till Datteln, 80 kilometer med en sluss i Münster.

5. Den som har en motorstark båt väljer Rhein-Herne-kanal till Rhen. Längs Rhen, via Duisburg till Koblenz, är det bara 190 kilometer. Men man möter starka strömmar, så det kan ta tid. Vid Koblenz möter Mosel, som man följer till gränsstationen i Apach. Längs Mosel möter man tolv slussar.

6. En variant för den som har en motorsvagare båt är att välja Wesel-Datteln-kanalen, gå Rhen medströms till Nijemegan i Holland och ta vägen över Belgien in i Frankrike och Mosel.

7. Efter Apach byter Mosel namn till Moselle och efter 160 kilometer och 16 slussar kommer man till Neuves-Maison.

8. Där tar man Canal de l’Est, branche Sud, som går nästan rakt söderut till floden Saône, vid Corre. På Saône från Corre till Lyon, där man möter Rhône, är det 365 kilometer och 24 slussar.

9. Resten av vägen är ganska enkel, eftersom Rhône är en bred och djup men ganska strid flod. Man passerar dock tolv slussar, stora som katedraler.

10. Vid Port St Louis slussar man till sist ut i Medelhavet. Hela resan tar cirka sex veckor.

Andra vägar

Publisert: